Китай: ми не найбільша економіка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай: ми не найбільша економіка

Світ
1626
Китайське статистичне агентство заявило про невірні оцінки МВФ щодо розмірів економіки Піднебесної. Агентство стверджує, що Китай не обганяв США за розміром ВВП і займає лише другу сходинку.
Нагадаємо, що, за останніми даними МВФ, підрахованих на основі паритету купівельної спроможності, Китай виробив в 2014 р товарів і послуг на суму $17,6 трлн, перевищивши показник США, які виправили їх на $17,4 трлн.
Проте глава Національного бюро статистики Китаю Ма Джіантанг заявив, що наведені цифри можуть недооцінювати рівень цін у Китаї та переоцінювати обсяг валового внутрішнього продукту.
Пан Ма також зазначив, що обсяг китайської економіки хоч і розширюється, але на душу населення ВВП залишається досить низьким. Він додав, що Китай все ще залишається країною, що розвивається: близько 200 млн людей живе за межею бідності.
Нагадаємо, напередодні були опубліковані офіційні дані по темпах зростання ВВП Піднебесної за 2014. Вони виявилися мінімальними за останні 24 роки. Незважаючи на гучний заголовок, експерти закликають не драматизувати ситуацію. По-перше, китайська економіка реформується, йде переорієнтація на внутрішній ринок, активно розвивається сектор послуг. Крім того, економіка Китаю з кожним роком збільшується, і абсолютно очевидно, що така махина просто не може зберігати колишні темпи зростання.
Відзначають також, що навіть у нинішніх умовах поточні темпи зростання китайської економіки є дуже високими. Влада Піднебесної і самі не раз говорила, що її влаштувало б навіть зростання в 6%.
Тим часом, вийшла вчора статистика виявилася кращою за прогнози аналітиків, а роздрібні продажі і промислове виробництво і зовсім показали в IV кварталі впевнене зростання. На думку експертів, цьому сприяли стимулюючі заходи: у листопаді Народний банк Китаю вперше за два роки знизив процентні ставки.
До речі, фондовий ринок Китаю відреагував позитивно. Сьогодні, наприклад, індекс Shanghai Composite зростає майже на 5%. Нагадаємо, понеділок для китайського ринку акцій видався неприємний днем. Індекси впали на 8%, показавши найсильніше зниження з 2009 р. Причиною стала боротьба регулюючих органів зі спекуляціями на позикові кошти. Так, трьом найбільшим брокерам було заборонено протягом трьох місяців відкривати нові маржинальні рахунки.
В останні кілька місяців китайський ринок акцій взагалі став вести себе досить волатильно. За минулий рік індекс Shanghai Composite додав більше 50%, але в окремі дні можна було спостерігати дуже серйозні падіння.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас