Експерт спрогнозував ЄС довгий і болісний вихід з кризи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт спрогнозував ЄС довгий і болісний вихід з кризи

Світ
413
Нобелівський лауреат з економіки Джозеф Стігліц вважає, що економіка США повільно, але впевнено виходить з тривалої кризи, що почалася ще в 2008 році. Однак Європі, на його думку, доведеться ще багато зробити задля такого ж результату.
На думку експерта, різниця між тим, де Європа зараз і де вона була б у відсутність кризи, продовжує зростати. У більшості країн Європейського союзу ВВП на душу населення менше, ніж він був до кризи. “За холодної статистикою життя руйнуються, мрії розбиваються, і сім’ї розпадаються (або не формуються), депресія в деяких місцях триває рік за роком”, – емоційно зауважує він, повідомляють Вести.ру.
Фахівець вважає, що Європі не варто шукати причини такого становища на стороні, ЄС сам себе до цього призвів унаслідок безпрецедентного ряду неправильних економічних рішень, починаючи зі створення євро. “Будучи покликаним об’єднати Європу, зрештою євро її розділив; і цей збиток не скасувати через відсутність політичної волі”, – упевнений нобелівський лауреат.
Як приклад низки помилок і нерішучості Стігліц призводить Грецію і спроби ЄС врятувати її від банкрутства.
За його словами, заходи, спрямовані на зниження боргового тягаря Афін, насправді зробили країну ще більш обтяженою, ніж вона була в 2010 році: відношення боргу до ВВП збільшилося у зв’язку з впливом жорсткої бюджетної економії на виході. “Щонайменше, Міжнародний валютний фонд причетний до цих інтелектуальних і політичних невдач”, – зазначив він.
Тепер зниження грецького ВВП з 2010 року набагато гірше, ніж те, з чим зіткнулася Америка за часів Великої депресії 1930-х років.
Європейські лідери, на думку експерта, як і раніше переконані, що структурна реформа повинна бути їх головним пріоритетом. Але проблеми, на які вони вказують, проявилися в роки, що передували кризі, і тоді вони не зупинили зростання. Більше ніж у структурних реформах у країнах-членах, Європа потребує реформи структури самої єврозони і розворот курсу жорсткої економії, який так і не зміг відродити економічне зростання.
“Драма в Європі далека від завершення. Якщо структура єврозони не буде реформована і жорстка політика змінена, Європа не відновиться. По всій Європі ми бачили тривожне зростання екстремістських націоналістичних партій, які йдуть протилежно цінностям освіти, які зробили Європу настільки успішною. У деяких місцях ростуть великі сепаратистські рухи. Якщо ЄС не змінить свої методи, якщо він не реформує єврозону і не скасує жорстку економію, реакція народу стане неминучою. Але скільки ще болю доведеться терпіти Європі до відновлення? “, – резюмує Стігліц.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас