Міноритарії "Укрнафти" вимагають від України $5 млрд - ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міноритарії "Укрнафти" вимагають від України $5 млрд - ЗМІ

Фондовий ринок
1550
Три кіпрські компанії – міноритарні акціонери ПАТ “Укрнафта” вимагають від України $5 млрд як компенсацію за дії уряду і НАК “Нафтогаз України”.
Копію відповідного листа Littop Enterprises Ltd, Dridgemont Ventures Ltd і Bordo Management Ltd на адресу міністра енергетики та вугільної промисловості України Володимира Демчишина оприлюднили ЗМІ.
У цьому документі кіпрські компанії вказують, що Україна протягом 2006-2014 рр. обмежувала “Укрнафту” у праві вільного продажу залишків газу на ринку, незважаючи на відповідні рішення судів.
На думку Littop Enterprises, Dridgemont Ventures і Bordo Management, через обмеження з продажу газу “Укрнафта” не має коштів для повного покриття податкових зобов’язань, а Державна фіскальна служба нараховує штрафні санкції, що ставлять під загрозу подальшу ефективну роботу компанії.
“Уряд здійснює свідомі дії, з одного боку блокуючи можливість “Укрнафти” розпоряджатися своїми ресурсами, з іншого – за допомогою підконтрольної Кабміну Державної фіскальної служби, застосовуючи до “Укрнафти” додаткові санкції”, – йдеться в листі.
Компанії-міноритарії пропонують представникам України зв’язатися з ними для вирішення спору мирним шляхом, відводячи на це три місяці. В іншому випадку вони мають намір звернутися в міжнародний арбітраж, спираючись на норми Договору про приєднання України до Енергетичного співтовариства.
Як повідомлялося, НАК “Нафтогаз України” належить 50% + 1 акція “Укрнафти”, групі компаній, пов’язаних з акціонерами Приватбанку, – близько 42% акцій.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас