Рішення Банку Швейцарії знищило форекс-брокерів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рішення Банку Швейцарії знищило форекс-брокерів

Валюта
2618
Останнє рішення Національного банку Швейцарії, прийняте в четвер і пов’язане зі скасуванням стелі для курсу франка, викликало різкий стрибок національної валюти Швейцарії і стало причиною цілого ряду негативних подій.
Стеля для курсу франка була введена Нацбанком Швейцарії в 2011 році під час кризової ситуації в єврозоні, що загострилася, та з причини різкого здешевлення євро з метою захисту інтересів експортерів.
Ще в грудні голова Банку Швейцарії Томас Йордан говорив про непорушність і «абсолютну необхідність» підтримки курсу в 1,2 франка за євро. У зв’язку з цим рішення про скасування стелі курсу національної валюти Швейцарії можна розглядати, насамперед, як нехтування інтересами експортерів.
Після припинення регулювання курсу франк різко подорожчав по відношенню до євро і долара. Стрибок курсу склав майже 40%. При цьому швейцарському франку вдалося обігнати за волатильністю російський рубль. На тлі рішення регулятора волатильність національної валюти Швейцарії склала 261%.
Головною «жертвою» Національного Банку Швейцарії стала британська Alpari, яка в п’ятницю оголосила про банкрутство. Серед постраждалих брокерів також можна назвати FXCM, IG Group і Excel Markets.
FXCM, найбільший брокер в США, став головною жертвою дій Національного Банку Швейцарії. Для його порятунку знадобилося $300 млн інвестицій компанії Leucadia National.
Це дозволить їй знову відповідати вимогам до капіталу. Минулого тижня компанія повідомила, що через масштабні втрати інвесторів по позиціях з франком її негативний капітал може досягати $225 млн.
Акції FXCM перед початком регулярних торгів у п’ятницю вранці звалилися на 85%; біржових торгів ними не проводилося в очікуванні оголошення. Після повідомлення про домовленості з Leucadia зниження котирувань на позабіржових торгах по закінченні сесії склало вже 62% порівняно з рівнем четверга.
Займ строком на два роки, з початковою процентною ставкою в 10%, “спрямований на те, щоб підтримати фінансову стабільність FXCM і дозволити компанії в подальшій процвітати”, – заявляє виконавчий директор Leucadia Річард Хендлер.
Торги акціями FXCM були припинені незадовго до початку торгів 16 грудня в Нью-Йорку, після того як курс акцій групи впав на 90% під час пре-ринкових угод.
FXCM заявив 15 грудня, що не зможе виконати певні нормативні вимоги до капіталу у зв’язку з “безпрецедентною волатильністю фінансового ринку”, після того, як клієнти зазнали збитків у розмірі $225 млн. Регулятор ринку США, Національна ф’ючерсна асоціація, стверджує, що знаходиться в “постійному контакті” з FXCM.
FXCM була заснована в 1999 р і стала одним з перших форекс-брокерів для приватних клієнтів. У IV кварталі 2014 через неї пройшов рекордний обсяг угод індивідуальних трейдерів на $1,4 трлн.
Інші компанії також постраждали від дій Національного банку Швейцарії, які призвели до того, що швейцарська національна валюта зросла майже на 30% по відношенню до євро і на 18% по відношенню до долара.
Ще один валютний брокер – Alpari – закрив свій британський підрозділ після рішення Швейцарського Національного Банку повністю зняти будь-які обмеження на коливання курсу швейцарського франка по відношенню до євро.
Представники валютного брокера заявили, що цей крок створив “виняткову волатильність на валютному ринку і гостру нестачу ліквідності”. В результаті, більшість клієнтів Alpari “понесли збитки”.
IG Group Plc, що працює в британській юрисдикції, повідомив, що його втрати у зв’язку “несподіваним і різким рухом” курсу франка склали 30 млн фунтів стерлінгів (близько $45 млн).
Припиняють операції два новозеландських брокера: Excel Markets позбувся оборотного капіталу і не в змозі відновити роботу, Global Brokers NZ не може більше відповідати вимогам до мінімального капіталу.
Брокер Excel Markets повідомив буквально наступне: “Можливості продовжувати працювати більше немає. Клієнтські позиції будуть закриті протягом години”.
Ось офіційну заяву компанії: “Драматичні рухи швейцарського франка, після несподіваного рішення Національного банку Швейцарії відмовитися від підтримки курсу своєї валюти в парі з євро на рівні 1,20, супроводжувалися вкрай високою волатильністю і проблемами з ліквідністю. Обидва наших постачальника ліквідності протягом години перестали відповідати або виявилися не в змозі виконувати свої функції. Велика кількість клієнтів з позиціями в швейцарському франку опинилися в програшній ситуації і понесли втрати набагато більші, ніж обсяг їхніх депозитів. Коли клієнт не в змозі покрити свої втрати, ці збитки лягають на брокера”.
Брокер також повідомляє, що тим клієнтам, які не змогли вчасно закрити позиції через відсутність ліквідності, він не може компенсувати втрати. В Excel Markets звертають увагу на те, що навіть на міжбанківському ринку франк був неліквідним протягом декількох годин після рішення Банку Швейцарії.
Банки
Citigroup і Deutsche Bank AG втратять близько $150 млн кожен, зазначають джерела, знайомі із ситуацією. За заявою джерел, втрати Barclays складуть десятки мільйонів доларів.
До Citigroup Inc., Deutsche Bank AG і Barclays Plc, які могли втратити в цілому $400 мільйонів в результаті рішення Національного банку Швейцарії зняти обмеження по курсу франка до євро, в найближчі дні, ймовірно, приєднаються й інші банки.
«Втрати будуть обчислюватися мільярдами – підрахунок ще не закінчено, – сказав Maрк Вільямс, експерт з управління ризиками, який викладає в Бостонському університеті. – Вони торкнуться великих банків, брокерських компаній, хедж-фондів, пайових фондів та валютних спекулянтів. Ланцюгова реакція пройде по всій фінансовій системі ».
Хедж-фонди
Крім того, стрибок національної валюти розорив хедж-фонди: Discovery Capital Management LLC, і Comac Capital LLP.
Припиняють операції два новозеландських брокера: Excel Markets позбувся оборотного капіталу і не в змозі відновити роботу, Global Brokers NZ не може більше відповідати вимогам до мінімального капіталу.
Ще одна жертва – Everest Capital. Марко Дмитрович прийняв рішення про закриття свого хедж-фонду Everest Capital, що пережив щонайменше п’ять боргових криз на ринках, що розвиваються.
Хедж-фонд втратив практично всі свої гроші після того, як Швейцарський національний банк несподівано пустив швейцарський франк у вільне плавання проти євро.
Димитрієвич зробив ставку на зниження курсу швейцарського франка. Однак франк різко подорожчав. Згідно з інформацією клієнта, станом на кінець грудня 2014 Everest Capital мав активів на суму близько $830 млн.
Хедж-фонд, що спеціалізується на ринках, що розвиваються, як і раніше управляє сімома фондами, активи яких складають приблизно $2,2 млрд.
Everest Capital до початку 1998 р виріс до $2,7 млрд, тобто компанія благополучно подолала мексиканський і азіатський кризи. Однак дефолт Росії не пройшов безслідно: вартість активів Everst впала майже вдвічі. Втім, компанію вдалося відродити, довівши активи до $3 млрд. Через 10 років знову почалися непрості часи, і в кризовий 2008 вартість активів під управлінням компанії знову різко скоротилася до $1 млрд.
Основний фонд Everest в минулому році додав 14%. Основний прибуток вдалося отримати за рахунок зростання акцій китайських компаній. Також працювали ставки проти деяких валют, у тому числі проти франка.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас