Хто має платити і як розрахувати єдиний соцвнесок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хто має платити і як розрахувати єдиний соцвнесок

Казна та Політика
7163
Єдиний соціальний внесок (ЄСВ) – об’єднаний платіж, який замінив собою чотири обов’язкові державні соціальні збори, які раніше існували: пенсійний, безробіття, соцстрах (лікарняні), нещасний випадок. Він виплачується до Пенсійного фонду. Нараховується на суми основної та додаткової зарплати, а також на інші заохочувальні виплати працівникам.
Платниками ЄСВ є, насамперед, роботодавці. До них відносяться юридичні особи, а також фізичні особи-підприємці та особи, які забезпечують себе роботою самостійно.
Ставки ЄСВ диференційовані залежно від виду платника, а також залежно від класів професійного ризику виду діяльності. Зараз діють ставки ЄСВ від 36,76% до 49,7% (залежно від виду професійної діяльності, до якої прив’язана ставка страхування від нещасного випадку). Відповідно середня величина цього податку – 41%.
У податковому пакеті уряду, проголосованому 28 грудня минулого року, окремим законом (№77) був запропонований механізм зниження ЄСВ. Згідно з документом, ставки соціального внеску може бути зменшено із застосуванням коефіцієнта 0,4, тобто підприємство зможе знизити його ставку до 16% при нарахуванні зарплати або винагороду за цивільно-правовими договорами.
Але щоб отримати таке право, підприємства повинні виконати одночасно чотири умови.
ПЛАТИТИ БІЛЬШЕ ПРЕМІЙ
Щоб підприємство могло з 1 січня 2015 платити ЄСВ за зниженою ставкою, сума основної та додаткової зарплати його працівників, а також інших заохочувальних виплат, наприклад, премій (тобто База для нарахування податку) цього року повинна бути мінімум в 2, 5 рази більше, ніж в 2014-му. При цьому порівнюються сума за січень 2015 року та середньомісячний показник за 2014 (загальна сума за рік, розділена на 12).
«Варто звернути увагу, що в даному випадку має значення не розмір зарплати (нехай навіть середньої), а саме загальний обсяг всіх виплат працівникам, у тому числі і в натуральній формі», – пояснила «Вістям» заступник начальника управління захисту прав платників податків Асоціації платників податків України Лідія Чорногуз.
Зауважимо, що база нарахування може збільшуватися як за рахунок зростання зарплат (в тому числі за рахунок легалізації їх тіньової частини) для вже наявних співробітників, так і за рахунок найму більшої кількості працівників при збереженні оплати праці на колишньому рівні.
Консультант відділу податкового та юридичного консультування компанії KPMG в Україні Наталія Катеринець звертає увагу, що, оскільки загальна база нарахування ЄСВ включає виплати за договорами цивільно-правового характеру, її збільшення можна домогтися простою легалізацією виплат за такими договорами. При цьому фонд оплати праці збільшувати не доведеться.
Так от, якщо в тому чи іншому місяці 2015 співвідношення актуального та середньомісячного торішнього показника одно 2,5, то можна сміливо застосовувати коефіцієнт 0,4 для скорочення ставки ЄСВ.
За словами Лідії Чорногуз, збільшення бази нарахування ЄСВ саме в 2,5 рази пов’язано зі збереженням рівня доходів Пенсійного фонду. Наприклад, підприємство платило торік соцвнесок за ставкою 40%, а база для обкладення внеском була 1000 грн (умовно). До бюджету перелічувалося 400 грн. і, якщо зараз застосувати коефіцієнт 0,4 до ставки 40%, отримаємо зниження до 16%. Щоб у бюджет потрапили ті ж самі 400 грн, розмір бази нарахування повинен бути збільшений до 2,5 тис. грн, тобто в 2,5 рази. «В результаті і ставка знижена, і надходження до ПФ будуть збережені», – зазначила Лідія Чорногуз.
З тих же міркувань уряд запропонував розраховувати ставку ЄСВ пропорційно збільшенню розміру бази його нарахування. Тобто якщо база розрахунку виросте менше ніж у 2,5 рази, підприємство може розрахувати і застосувати свій коефіцієнт, але вже не такий привабливий.
Наприклад, якщо в 2014 році середня база для нарахування дорівнювала 20 тис. грн на місяць, а в новому році вона склала 30 тис. грн (тобто виросла всього в 1,5 рази), то потрібно буде розділити 20 тис. грн на 30 тис. грн. Отримаємо коефіцієнт 0,67 і помножимо на нього ставку ЄСВ (38,74%). Вийде 25,96%. Тобто чим менше ростуть виплати працівникам, тим менше фіскальна знижка.
Щоправда, застосування коефіцієнтів зі значенням нижче 0,4 законодавець заборонив, в зв’язку з чим реального сенсу для роботодавця підвищувати базу більш ніж в 2,5 рази немає. Але існує ще три додаткові умови, обов’язкове виконання яких дозволить хоч трохи знизити ставку ЄСВ.
ПІДВИЩИТИ ЗАРПЛАТИ НА 30%
Ще одна умова для застосування понижувальних коефіцієнтів: в 2015 році середня зарплата на підприємстві повинна бути вище мінімум на 30% порівняно з минулим роком. Правда, в Європейській бізнес асоціації вважають, що така вимога дискримінує сумлінних платників податків і демотивує легальний бізнес. Як пояснив «Вістям» радник ЮФ «Астерс» Олексій Хомяков, роботодавці, які вже давно виплачували білу зарплату, навряд чи зможуть в нинішніх умовах збільшити фонд заробітної плати ще на 30%. І тим більше неймовірно, що вони зможуть збільшити його в 2,5 рази.
700 ГРИВЕНЬ НА ОСОБУ
Наступна умова ще цікавіша. Навіть після застосування коефіцієнта (при середній ставці ЄСВ у 16%) платіж за одного співробітника повинен бути не менше ніж 700 грн.
Тобто якщо застосовувати ставку соцвнеску 16,14%, зарплата на підприємстві повинна бути не менше 4337 грн, тобто помітно вище трьох мінімальних.
При цьому, за даними Держстату, за жовтень 2014 середня зарплата в Україні становила 3509 грн, а по Києву – 5427 грн.
НЕ НИЖЧЕ ТРЬОХ МІНІМАЛЬНИХ
Не зможуть скористатися пільгою і роботодавці, у бізнесі в яких – низькі зарплати. За словами Олексія Хомякова, щоб застосувати знижувальний коефіцієнт, необхідно, щоб середня зарплата на підприємстві склала не менше трьох мінімальних зарплат (3654 грн, виходячи з мінімалки на 1 січня 2015 року). Якщо ж вона нижча, механізм не працює. А в цю категорію потраплять як багато представників малого бізнесу, так і деякі великі промпідприємства. Експерт з KPMG вважає, що підприємствам, де середня зарплата і раніше була не менше 3654 грн, досить підняти середній рівень окладів на 30%. Це дасть можливість застосовувати до ставки ЄСВ коефіцієнт 0,77.
ЯКІ ВИГОДИ І ВТРАТИ ОБІЦЯЄ НОВИЙ ПОРЯДОК РОЗРАХУНКУ ЄСВ
НА ПІВСТАВКИ НЕ ВІЗЬМУТЬ
У той же час на всі виплати, які нижче розміру мінімальної зарплати (наприклад, якщо працівник трудиться на півставки), будуть нараховувати ЄСВ у тому ж розмірі, що і на мінімальну зарплату.
До тих пір, поки цієї норми не було, компанії могли собі дозволити прийняти працівника на неповний робочий день. Але тепер, коли збільшення фонду оплати праці є стимулом для зниження податкових виплат, а величина єдиного внеску нараховується від мінімальної зарплати, компанії стає невигідно платити менше ніж мінімалку.
«Тому ми радимо підприємствам, якщо дозволяють умови роботи, перевести таких працівників на оформлення з ними цивільно-правових договорів. Тому що для таких договорів немає обмежень за мінімальною базі нарахування ЄСВ – все залежить від суми, зазначеної в договорі », – пояснює Лідія Чорногуз.
Правда, таке рішення може не сподобатися працівникам, яким за такими договорами не оплачують лікарняні і не надають оплачувану відпустку. Через те, що це не трудовий договір (а цивільно-правовий), на нього не поширюється трудове законодавство.
ЧИСТОМУ БІЗНЕСУ КРАЩЕ НЕ БУДЕ
Як розповіла міністр фінансів Наталія Яресько, загальне зниження ставки ЄСВ (з 2016 року без виконання будь-яких додаткових умов) стане можливим після успіху поточного експерименту. «Якщо ми цього року справді будемо працювати позитивно і виведемо з тіні значну суму, то в наступному році всі зможуть мати знижену ставку ЄСВ», – написала вона.
Тобто фактично уряд надав у 2015 році пільги з ЄСВ тим, хто платив тіньові зарплати. А чистий бізнес ніякого полегшення не отримав. До того ж опитані «Вести» фахівці скептично оцінюють перспективи легалізації тіньових зарплат. Зокрема, тому, що офіційне підвищення зарплат співробітникам призведе до збільшення суми прибуткового податку (15-20%).
«Виходячи тільки з економічного розрахунку (тобто якщо не брати до уваги легалізацію), піднімати офіційні зарплати не стало вигідніше, ніж було до змін. І в першу чергу внаслідок збільшення відрахувань із зарплати податку на доходи фізосіб, ЄСВ та військового збору», – говорить Наталія Катеринець.
Більш того, на думку Олексія Хомякова, при підрахунку всіх витрат, які несуть роботодавці на «зарплату в конвертах», навіть з урахуванням зростання курсу долара, в порівнянні їх з розміром економії на єдиний соцвнесок після виконання вимог закону всі ці нововведення виявляться взагалі невигідними.
Костянтин Симоненко
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас