НБУ зробив з нафтотрейдерів нелегалів, які змушені скуповувати валюту на "чорному" ринку - "А-95" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ зробив з нафтотрейдерів нелегалів, які змушені скуповувати валюту на "чорному" ринку - "А-95"

Валюта
3689
Політика Національного банку України щодо штучного стримування курсу долара призвела до дефіциту валюти, виникнення величезного “чорного” ринку валюти і дестабілізації ринку нафтопродуктів, заявляють в консалтинговій групі “А-95” (Київ).
“Ринок палива на 85% забезпечується з імпорту. НБУ зробив з нафтотрейдерів нелегалів, які змушені скуповувати валюту на” чорному “ринку і, щоб продовжити поставки, думати, як обґрунтувати численним контролюючим органам різницю між” офіційним “і комерційним курсом валют”, – говорить директор “А-95” Сергій Куюн.
За його словами, через брак валюти за офіційним курсом ряд великих постачальників був змушений відмовитися від прямих контрактів із зарубіжними виробниками нафтопродуктів і перейти на скупку палива на внутрішньому ринку. “Це збільшило попит і дало новий поштовх цінами”, – стверджує С. Куюн.
За його даними, 19 січня ціна реальних угод з придбання долара імпортерами продовжила зростання, досягнувши нового рекордного діапазону 21,5-22,5 грн / $ 1. Як повідомляють учасники ринку нафтопродуктів, якщо ще вранці долар можна було зарезервувати по 20,5 грн/$ 1, то після обіду курс уже досяг 23 грн грн/$ 1.
Згідно з інформацією “А-95”, у понеділок нафтопродукти в крупному опті почали дорожчати слідом за стрибком долара в четвер-п’ятницю. Так, бензин марки А-92 (18,75 тис. грн/тонна) подорожчав майже на 1 тис. грн/тонна, дизпаливо (16,59 тис. грн/тонна) зросла на 420 грн/тонна.
Оператори ринку впевнені, що нафтопродукти будуть дорожчати і далі. Деякі говорять про зростання ціни на 300-400 грн/тонна вже у вівторок.
Як повідомлялося, в останні кілька місяців НБУ намагається адміністративними методами утримувати курс валют. На сьогодні діє вказівка НБУ про індикативний курсі 15,75 грн/$1. За цим курсом імпортерам реалізується лише незначна частина, тоді як основна маса валюти продається експортерами та банками за комерційним курсом.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас