НБУ вважає недооціненим обмінний курс гривні на 15-35% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ вважає недооціненим обмінний курс гривні на 15-35%

Валюта
3020
Про це у статті написали член правління НБУ Олег Чурій і заступник директора генерального економічного департаменту Нацбанку Сергій Ніколайчук.
“За оцінкою фахівців Національного банку (що базуються на теоретичних моделях оцінки рівноважного курсу), на сьогоднішній день ступінь недооцінки обмінного курсу гривні становить 15-35%, іншими словами, в ході девальвації ми” проскочили “рівноважний курс”, – пишуть представники Нацбанку.
На їхню думку, динаміка дефіциту поточного рахунку в цьому році також свідчить, що фундаментальна корекція обмінного курсу в значній мірі вже позаду.
“Так, девальвація гривні відносно долара США до рівня 11,50-12,00 в лютому-травні минулого року призвела до значного зниження дефіциту поточного рахунку: уже в першому півріччі 2014-го він зменшився до 2,4 млрд доларів, або 3, 6% ВВП, тобто нижче вже згаданого “стійкого” рівня дефіциту в 4% ВВП “, – повідомляється в статті.
Фахівці Нацбанку очікують дефіцит поточного рахунку за підсумками 2014 на такому ж рівні (2,4 млрд доларів).
Вони нагадують про впливають поведінкових факторах (криза довіри до політиків, банкам, валюті) в динаміці курсу гривні.
НБУ вважає, що повністю уникнути чергової хвилі девальвації не вдалося і через низку причин, що не залежать від Нацбанку: затягування з формуванням коаліції та уряду, постійні локальні бойові дії на сході країни, які тривають, знецінення російського рубля, виплати Національної акціонерної компанії “Нафтогаз” російському газовому монополісту компанії “Газпром” протягом листопада-грудня на 3,1 млрд доларів і погашення євробондів на 1,6 млрд доларів.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас