Заходи регуляторів оголюють недоліки фінсистеми КНР — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Заходи регуляторів оголюють недоліки фінсистеми КНР

Кредит&Депозит
198
Регулятори намагаються викачати повітря з бульбашки, що утворилася на китайському фондовому ринку.
Двосторонній наступ на маржинальну торгівлю і тіньовий банківський сектор тимчасово зупинив зростання вартості акцій компаній країни. Це нагадування про те, наскільки нинішній ажіотаж залежить від позикових коштів.
Китайська влада в основному залишалася осторонь, коли акції дорожчали за останні місяці. Тепер вони зробили контрзаходи. Державний регулятор ринку цінних паперів заявив 16 січня, що викрив ряд брокерських компаній, які порушували роботу з клієнтами в сфері маржинальних фінансів.
Дві найбільших CITIC Securities і Haitong Securities опинилися серед компаній, яким заборонили відкривати нові маржинальні рахунки протягом трьох місяців. У той же день китайський банківський регулятор оприлюднив правила, що обмежують видачу кредитів з поручительством – популярний механізм кредитування серед нефінансових компаній.
На перший погляд міра здається зайвою. Проте безумство ринку показує, що є підстави для занепокоєння. Китайські інвестори отримували величезні позики для фінансування придбання акцій: за попередні три місяці маржинальні кредити по відношенню до акцій, що торгуються на Шанхайській біржі, виросли на 80% до 772 млрд юаня ($124 млрд).
Міжфірмові кредити також можуть посилити чутки: кредити з порукою зросли на 458 млрд юанів в грудні, повідомив центральний банк країни. Це найбільший об’єм, з тих пір як компілюються дані. Левередж може вплинути на те, що розпродаж акцій стане економічним ударом. Головними жертвами стануть фінансові компанії.
Акції багатьох компаній і банків впали на максимальне значення (на 10%). Акції Haitog впали на Гонконгської біржі нижче ціни, яка дозволила компанії залучити $3,9 млрд від інвесторів в грудні. Є розпродажі перешкодою або поворотним моментом, ще належить з’ясувати: значення індексу CSI300 протягом трьох місяців підскочив на 40%
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас