Експерти очікують подальшого падіння цін на залізну руду і вугілля — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти очікують подальшого падіння цін на залізну руду і вугілля

Світ
233
Експерти ряду великих світових банків знизили прогнози цін на залізну руду і вугілля на 2015 рік і далі, пише газета The Wall Street Journal.
Так, про погіршення прогнозів для вартості цих видів сировини минулого тижня оголосили американський банк Citigroup і австралійський Macquarie Group.
Попередні прогнози грунтувалися на очікуваннях скорочення видобутку залізної руди та вугілля в таких країнах як, наприклад, Австралія, на тлі істотного падіння цін на сировину за останні роки, однак розвиток ситуації за цим сценарієм стає все менш імовірним.
Ослаблення австралійського долара, а також падіння цін на нафту, роблять видобуток сировинних товарів та їх поставки в Азію більш прибутковими, незважаючи на збереження слабкого попиту і достатні запаси сировинних товарів на ринку.
“На перенасиченому ринку, баланс якого може бути змінений лише за рахунок скорочення видобутку, така ситуація є зловісним сигналом для цін на сировину в доларовому вираженні”, – відзначає аналітик Citi в Гонконзі Іван Шпаковський.
За словами експерта, ослаблення валют держав, що є великими виробниками сировини, призвело до істотного зниження вартості видобутку.
Так, наприклад, курс австралійського долара до долара США впав до мінімуму за п’ять років на тлі швидкого відновлення американської економіки, а також стурбованості інвесторів перспективами сировинних ринків, на які значною мірою орієнтована економіка Австралії.
Для гірничодобувних компаній, витрати яких виражаються в основному в австралійських доларах, така ситуація означає більш високу маржу від продажу сировини в американській валюті.
Австралійські гірничодобувні компанії – не єдині виробники, що виграють від ослаблення курсу нацвалюти. Сировинні компанії Росії, яка є великим експортером вугілля, також отримують перевагу за рахунок ослаблення рубля.
Ще одним фактором, сприятливим для сировинних компаній, є падіння цін на нафту. Енергоносії є основною статтею операційних витрат видобувних компаній, особливо тих, які ведуть видобуток у віддалених регіонах.
Зниження цін на нафту також тягне за собою падіння вартості фрахту, що скорочує витрати виробників на поставку продукції споживачам морським шляхом.
Найбільш негативні очікування щодо цін на залізної руди серед світових банків демонструє Citigroup. За оцінками цього банку, середня ціна залізної руди в 2015 році становитиме $58 за тонну – це на 11% нижче попереднього прогнозу, а також поточної ціни, складовою порядку $68 за тонну.
Citigroup також різко погіршив прогнози цін на коксівне і енергетичне вугілля.
Австралійський інвестбанк Macquarie минулого тижня знизив прогнози вартості залізної руди на наступні три роки на 19-26%. За оцінками Macquarie, середня ціна залізної руди в цьому році складе лише $61,53 за тонну, в наступному – $58,18 за тонну.
Прогнози для енергетичного вугілля на наступні три роки знижені на 13-21%. Згідно з оцінками Macquarie, цього року вугілля буде в середньому коштувати $57 за тонну, в наступному – $63 за тонну.
Перспектива подальшого ослаблення цін несприятлива для китайських видобувних компаній. Ослаблення курсу китайської нацвалюти не відбувається, і місцеві виробники залізної руди і вугілля вже були змушені відмовитися від інвестпроектів, запланованих в період паперів в сировинному секторі.
У той же час падіння цін на сировину позитивно вплинуло для китайських сталевиробників, що купують більше половини видобутої у світі залізної руди, а також для японських електростанцій, значною мірою залежних від вугілля у зв’язку з відмовою країни від ядерної енергетики після аварії на АЕС у Фукусімі в 2011 році.
Раніше прогнози цін на залізної руди і вугілля також знизили аналітики UBS AG і Commonwealth Bank of Australia.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас