Новий обвал в Шанхаї. У чому причини? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Новий обвал в Шанхаї. У чому причини?

Фондовий ринок
3723
Китайський фондовий ринок починає тиждень глибоким зануренням. Станом на 9:00 за московським часом основний індекс Shanghai Composite втрачає понад 6%, а в Гонконгу Hang Seng в мінусі на 1,5%.
Підвищена волатильність стала наслідком рішення китайських регуляторів заборонити трьом великим брокерських компаніям відкривати нові рахунки для так званої маржинальної торгівлі. Ці спекулятивні торгові операції здійснюються за рахунок позикових коштів. Саме за рахунок таких операцій, за словами різних експертів, останнім часом помітно зріс обсяг торгів на китайському ринку. Покарання торкнулося CITIC Securities, Haitong Securities і підрозділи Guotai Junan International Holdings.
Інвестори серйозно занепокоїлися таким несподіваним поворотом подій і взялися продавати. Сильніше за інших падають папери фінансового сектора, тягнучи за собою і всіх інших.
Зазначимо, що до сьогоднішнього падіння Shanghai Composite з початку січня додав 4,4%, а за минулий рік індикатор злетів на 53%.
Китайська комісія з регулювання цінних паперів озвучила своє рішення ще в п’ятницю, правда вже пізно ввечері. Крім заборони на відкриття нових рахунків трьом найбільшим брокерам, регулятор оштрафував більше десяти брокерських фірм за порушення правил маржинальної торгівлі. Справа в тому, що компанії дозволяли своїм клієнтам оплачувати свої зобов’язання за позиковими коштами пізніше, ніж це встановлено правилами.
Акції брокерів сьогодні втрачають більше 10%, найбільші банки зазнають втрат також від 5% до 10%. Схожа ситуація і в паперах страхових компаній.
У Гонконзі, незважаючи на скромне падіння індексу, акції китайських брокерів також відчувають сильний тиск. Наприклад, паперу CITIC Securities втрачають 16,5%, Haitong Securities в мінусі майже на 14%, а China Galaxy Securities і Shenyin Wanguo падають на 13%.
Негативу додає і слабка статистика щодо ринку нерухомості Китаю. Ціни на будинки впали у всіх великих містах.
В цілому ж, незважаючи на паніку на китайському ринку, інші азіатські майданчики торгуються переважно в плюсі. В межах 1% ростуть індекси в Японії і Південній Кореї.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас