У ході девальвації ми "проскочили" рівноважний курс - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У ході девальвації ми "проскочили" рівноважний курс - експерти

Валюта
7632
Рівноважний курс гривні, згідно з теоретичними моделями, мав би перебувати в районі 11,5-12 грн/дол., а не 15,8 грн/дол.
Про це йдеться в статті директора департаменту відкритих ринків НБУ Олега Чурія і замдиректора генерального економічного департаменту Сергія Ніколайчука, опублікованій в «Дзеркало тижня. Україна».
«За оцінкою фахівців Національного банку (що базуються на теоретичних моделях оцінки рівноважного курсу), на сьогоднішній день ступінь недооцінки обмінного курсу гривні становить 15-35%, іншими словами, в ході девальвації ми «проскочили» рівноважний курс. Динаміка дефіциту поточного рахунку в цьому році також свідчить, що фундаментальна корекція обмінного курсу в значній мірі вже позаду. Так, девальвація гривні відносно долара США до рівня 11,50-12,00 в лютому-травні минулого року призвела до значного зниження дефіциту поточного рахунку: уже в першому півріччі 2014-го він зменшився до 2,4 млрд дол., або 3,6% ВВП, тобто нижче вже згаданого «сталого» рівня дефіциту в 4% ВВП», – йдеться в статті.
Зазначимо, раніше начальник управління валютних операцій і аналізу фінансових ринків НБУ Сергій Пономаренко повідомив, що рівноважний курс гривні по відношенню до долара буде знайдений тоді, коли зупиниться девальвація.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас