У Венесуелі заборонили купувати продукти частіше двох разів на тиждень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Венесуелі заборонили купувати продукти частіше двох разів на тиждень

Світ
6397
На тлі зростаючого дефіциту у Венесуелі влада обмежила відвідування державних продовольчих магазинів не більше ніж двічі на тиждень. У країні вже введені картки на базові товари для малозабезпечених верств населення. Падіння цін на нафту зводить нанівець всі спроби уряду впоратися з кризою.
Венесуельським поліцейським, що охороняє порядок біля державних продмагів, в яких товари продаються за фіксованими низькими цінами, наказали перевіряти документи у покупців. Відвідування цих магазинів для громадян країни обмежена двома разами на тиждень, пише РБК з посиланням на The Times.
Співробітники імміграційної служби також несуть чергування біля торгових точок, щоб запобігти купівлі їжі іноземцями, які відправляють контрабандою дешеві продукти в сусідні країни. За відомостями видання, дефіцит товарів намітився навіть на чорному ринку.
Правоохоронні органи на постійній основі несуть службу біля магазинів, в яких продаються товари для незаможних, з побоювань заворушень.
Жителям країни щодня доводиться проводити в чергах по кілька годин, щоб купити такі товари, як молоко або борошно. Ажіотаж при продажу дефіциту змусив місцеву владу вдаватися до різного роду обмежень.
Наприклад, як повідомляє РІА Новини, в штаті Яракуй заборонили стояти в чергах по ночах, оскільки його губернатор Хуліо Леон Ередія порахував, що таку активність проявляють в основному спекулянти. Він написав у своєму твіттері: «Вчора, вивчивши численні скарги населення, я розпорядився заборонити людям проводити ночі біля торгових точок».
Керівник національної служби продовольчої безпеки Карлос Осоріо стверджує, що довгі черги свідчать про продуктовий достаток. Виступаючи по державному телебаченню, він заявив: «Якби у Венесуелі не було їжі, не було б і черг, які ми тут бачимо. У нас не збиралося б стільки людей у цих закладах. Це найкраща демонстрація того, що у нас є ».
Міністр продовольства Іван Хосе Бельо Рохас, як пише The Times, зазнав глузувань після того, як заявив, що йому теж довелося відстояти чергу, щоб потрапити на футбольний матч, а потім – щоб купити поїсти на стадіоні.
Венесуела була змушена ввести карткову систему для покупок в державних магазинах у зв’язку із зростанням цін, збільшенням дефіциту товарів і загальною економічною кризою, викликаним падінням цін на нафту.
Президент країни Ніколас Мадуро назвав зниження вартості нафти, від експорту якої Каракас отримує 95% валютних надходжень, «економічною війною», розв’язаною США. Отримані від продажу енергоносіїв кошти уряд складає в соціальні програми для допомоги малозабезпеченим, які забезпечують його політичну підтримку.
The Times з посиланням на аналітиків зазначає, що зі скороченням цих програм зростає ймовірність посилення антидержавних протестів. Щоб поповнити бюджет, Мадуро домовився про кредит на $ 20 млрд від Китаю. Він також отримав запевнення від Катару про надання позики в кілька мільярдів доларів. За словами Мадуро, кредити «дадуть нам достатньо кисню, щоб впоратися з падінням цін на нафту». Він також пообіцяв економічні реформи, щоб подолати 63% -у інфляцію.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас