Україні варто подвоїти елеваторні потужності - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україні варто подвоїти елеваторні потужності - експерт

Аграрний ринок
999
Елеваторні потужності в Україні мають відповідати обсягам зібраного врожаю для того, щоб забезпечити збереження його якості, вважає президент Української зернової асоціації (УЗА) Володимир Клименко.
“Найліпші норми в США. Рахується дуже просто: елеваторів має бути скільки? Урожай плюс 15% перехідних залишків”, – сказав він на прес-конференції в Києві в четвер.
За словами В.Клименка, в даний час сертифіковані потужності зі зберігання сільгоспкультур становлять 32 млн тонн. Все інше зерно зберігається в підсобних приміщеннях.
“Якщо у нас урожай 60 млн тонн, плюс 15% (перехідні залишки – ІФ) – це ще 8 млн тонн”, – навів приклад В.Клименко.
Він зазначив, що через брак елеваторних потужностей багато аграріїв змушені продавати врожай з поля. З цієї ж причини доводиться змішувати партії зерна різної якості, що згодом знижує їх вартість при експорті.
На думку президента УЗА, в Україні необхідно стимулювати будівництво елеваторних потужностей, у тому числі через підтримку фермерських господарств.
Як повідомлялося з посиланням на оцінки Мінагропроду, урожай зерна в Україні в 2014 році перевищив 64 млн тонн, без урахування збору в Криму.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас