Європарламент прийняв резолюцію щодо України - із закликом збільшити фіндопомогу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європарламент прийняв резолюцію щодо України - із закликом збільшити фіндопомогу

Кредит&Депозит
1751
Європейський парламент переконаний, що Угода про асоціацію між Україною та ЄС має стати свого роду “дорожньою картою” для проведення необхідних реформ в країні, незважаючи на військову ситуацію в Донецькій і Луганській областях.
Про це йдеться у схваленій у четвер більшістю голосів (голосування проводилося шляхом підняття рук) резолюції Європарламенту щодо ситуації в Україні.
У документі наголошується важливість збільшення допомоги Києву з боку ЄС, в тому числі технічної.
При цьому депутати закликали Київ створити Міністерство європейської інтеграції та координації допомоги або Міжміністерський координаційний комітет, який би мав повноваження здійснювати контроль за прогресом у реформах і наближенні до стандартів ЄС.
“(Європарламент – ІФ) абсолютно переконаний у необхідності (створити в -ІФ) Україні амбітної антикорупційної програми, включаючи нульову толерантність до корупції, закликає лідерів України викорінити систематичну корупцію шляхом негайної та ефективної реалізації Національної антикорупційної стратегії”, – написано в документі.
Депутати привітали запит України в Інтерпол і видачу ордера на арешт колишнього президента України Віктора Януковича, закликали країни-члени виконувати цей ордер, а також допомогти у виявленні вкрадених активів.
Депутати зазначили, що 16 липня 2014 Рада ЄС скасувала ембарго на постачання зброї в Україні, що зняло перешкоди для надання Києву допомоги оборонною зброєю. При цьому, Європарламент висловив переконаність у тому, що ЄС повинен допомогти Україні у посиленні її обороноздатності щодо захисту власних кордонів, грунтуючись на досвіді трансформації збройних сил колишніх країн Варшавського договору.
Депутати взяли до уваги скасування позаблокового статусу українським парламентом, але виступили на підтримку позиції президента України Петра Порошенка про те, що зараз Києву варто зосередитися на політичних, економічних і соціальних реформах, а питання приєднання до НАТО вирішити пізніше на загальноукраїнському референдумі.
У резолюції також міститься заклик до Єврокомісії та країн-членів скласти план допомоги Україні, який базувався б на принципі “більше за більше”, а також мав би сприяти в організації донорської або інвестиційної конференції для України.
У документі також підкреслюється, що Угода про асоціацію не є фінальною метою двостороннього співробітництва між Україною та ЄС, а на підставі ст. 49 цього документа Україна може подавати заявку на членство при дотриманні Копенгагенських критеріїв, принципів демократії, поваги фундаментальних свобод, прав людини і прав меншин.
У резолюції відзначається важливість збільшення гуманітарної допомоги постраждалим від бойових дій, необхідність участі Верховного представника ЄС з питань спільної зовнішньої політики та політики безпеки і комісара з питань Європейської політики сусідства та переговорів по розширенню в пошуку політичного вирішення кризи в Україні, відзначає важливість неупередженого розслідування найбільших проявів жорстокості, включаючи події на Майдані Незалежності, в Одесі, Маріуполі, Слов’янську і Іловайську.
Депутати привітали рішення Франції не поставляти Росії вертольотоносці “Містраль”. Крім того, в документі підкреслюється необхідність проведення розслідування трагедії з малазійськім літаком MH-17, закликали всі сторони до співпраці для забезпечення необмеженого доступу до місця падіння літака.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас