Україна зберігає шанси уникнути жорсткого дефолту за рахунок м'якої реструктуризації - інвестбанкіри — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна зберігає шанси уникнути жорсткого дефолту за рахунок м'якої реструктуризації - інвестбанкіри

Кредит&Депозит
2625
Ризик повної неплатоспроможності по суверенних зобов’язаннях, що навис над Україною, все ще можна уникнути шляхом розстрочення платежів, вважають експерти провідних інвестиційних банків.
Аналітики Deutsche Bank в огляді, присвяченому ситуації в Україні, звертають увагу, що загальний зовнішній борг країни все ще порівняно низький. Основна складність при його обслуговуванні полягає в тому, що більшість платежів сконцентровано на “короткому кінці суверенної кривої”.
“Це дає якусь надію на м’яку реструктуризацію єврооблігацій, коли зобов’язання просто будуть пролонговані імовірно на три роки”, – вважають вони.
Тим не менш, експерти не виключають й інші сценарії реструктуризації – болючий, передбачає списання близько 50% купонного доходу та основної суми боргу, і комбінований, який включатиме як відстрочку погашення, так і деякий списання суми боргу.
“Жоден з вказаних сценаріїв не дає значного розвантаження для загальної суми боргу, але м’яка реструктуризація знизила б витрати на обслуговування боргів у найближчі три роки, що більш ніж покриє необхідне України додаткове фінансування. Крім того, якщо буде застосований комбінований сценарій, це також значно знизить витрати на обслуговування зобов’язань і кілька підвищить стійкість боргу України”, – вважають експерти Deutsche Bank.
Схожих оцінок дотримується аналітик банку Merill Lynch Вадим Храмов, який вважає, що Україна, швидше, відчуває нестачу ліквідності і не має проблем зі стійкістю боргу. “Якщо Україна вирішить рефінансувати свої зовнішні зобов’язання, цілком можна чекати пролонгації єврооблігацій з незначними списаннями основної суми боргу та купонів, або без них”, – сказав він.
Разом з тим В.Храмов зазначив, що ситуацію погіршує наявність інших високих ризиків. “Наші оцінки показують, що зниження курсу гривні ще на 50% або більше сильна рецесія в економіці зроблять борг України нестійким, підвищуючи, таким чином, ризик суверенного дефолту по списанню як купонів, так і основної суми”, – сказав він.
За оцінками експерта, в будь-якому випадку реструктуризація зобов’язань України залишається основним сценарієм України. Але він прогнозує її наприкінці 2015-го – початку 2016 рр.
Найбільш песимістичні в своїх оцінках експерти інвестбанку Goldman Sachs. У своєму огляді вони відзначають, що неплатоспроможність України одночасно обумовлена і дефіцитом ліквідності, і складнощами з обслуговуванням позик, і зростанням загального боргу. Відповідно, якщо Україна зважиться на реструктуризацію, вона повинна припускати дозвіл всіх зазначених проблем. Тобто, може знадобитися як відстрочка погашення позик, так і зниження ставки купона і списання частини основної суми боргу.
Крім того, зростаючий загальний обсяг зобов’язань України і збільшення в них частки запозичень МВФ і Світового банку можуть вимагати списання близько 70% їх приведеної вартості, щоб реструктуризація євробондів реально позначилася на фінансовому стані країни. При цьому, враховуючи світовий досвід реструктуризації цінних паперів, може бути списано близько 45% суми основного боргу, вважають в Goldman Sachs.
За оцінками експертів банку, переговори про реструктуризацію зобов’язань можуть стартувати вже в поточному кварталі, під час чергового перегляду програми МВФ. “Фонд готовий продовжити співпрацю з Україною, якщо визнає її зобов’язання досить стійкими. Враховуючи ряд питань щодо стійкості боргу України і великий дефіцит фінансування, МВФ може піти на збільшення фінансової програми тільки за умови початку переговорів з приватними кредиторами про реструктуризацію зовнішніх зобов’язань. Імовірно, такі переговори можуть стартувати в лютому-березні “- відзначають вони.
У той же час експерти в Goldman Sachs вважають, що не менш важливим аспектом цього питання є політична складова. Крім того, будь-яка оцінка стійкості боргу України в значній мірі залежить від очікуваних темпів відновлення економіки країни, які також в значній мірі залежать від довгострокових політичних рішень.
Аналітик банку JPMorgan Ніколя Олександру (Nicolaie Alexandru), відзначив, що фінансовий стан України, крім усього іншого, ускладнено триваючим скороченням золотовалютних резервів, що обмежує можливості Нацбанку стабілізувати курс нацвалюти допомогою інтервенцій.
“Якщо Нацбанк піде на вимогу приватних підприємців, що зазнають труднощі з обслуговуванням зовнішніх запозичень, і далі продавати валюту на міжбанку, тоді Україні ймовірно буде потрібно більш ніж $28,3 млрд офіційної підтримки. Враховуючи значний дефіцит фінансування, реструктуризацію зовнішніх зобов’язань країни з відстрочкою їх погашення і/або списанням частини основної суми, могла б підвищити кредитоспроможність МВФ “, – вважає він.
На думку експерта, якщо Україна зважиться на реструктуризацію, це посприяє скороченню дефіциту фінансування економіки країни і, до певної міри, зниження співвідношення боргу і ВВП. Крім того, це підвищить впевненість у фінансовому стані країни, що з часом може відкрити можливість як корпоративним, так і суверенним позичальникам залучати зовнішнє фінансування і реструктуризувати зобов’язання.
Разом з тим основними контраргументами реструктуризації є геополітичні настрої, що фактично підштовхують Україну до реструктуризації боргів, враховуючи складні відносини з Росією, а також незначна частка єврооблігацій в загальному зовнішньому боргу. Останнє означає, що реструктуризація не сильно відіб’ється на зниженні загального боргу до ВВП.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас