Бензинові спекуляції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бензинові спекуляції

Енергетика
568
Падіння вартості нафти Brent в минулому році на 52%
Але незважаючи на здешевлення імпорту, середня ціна бензину марки А-95 в Україні зросла за рік майже на 60% – з 10,75 грн/л до 17 грн/л. Склалася неприємна для автовласників ситуація: нафта подешевшала удвічі, а вироблений з неї бензин подорожчав в Україні в півтора рази. Цей парадокс пояснюється тим, що споживачі не помітили зниження доларових цін через девальвацію: гривня втратила до долара за останній рік (за курсом НБУ) до 50% своєї вартості. FinMaidan вирішив з’ясувати, наскільки ціна палива в Україні обумовлена коливаннями цін на нафту і курсовою динамікою гривні.
У розрахунках ми використовували дані Bloomberg про ціну нафти Brent, дані компанії «А-95» про середню роздрібну ціну бензину в Україні і дані НБУ про середньозважений міжбанківському курсі. Цифри фіксувалися за кожен понеділок, після чого вираховувалися середньомісячні показники двох індикаторів: доларової ціни Brent і доларового еквівалента ціни українського бензину. Такий підхід виключає курсовий фактор з ціни імпортного палива.
Проведений розрахунок показав, що перша хвиля девальвації гривні навесні автоматично відобразилася в котируваннях палива на табло АЗС. Така ситуація спостерігалася до кінця літа. З січня по серпень ціна палива зросла майже в півтора рази – з 10,75 грн/л до 15,86 грн/л, але в доларовому еквіваленті ці коливання були несуттєвими – $1,22-1,32 за літр. Вони були майже ідентичні динаміці нафти Brent, яка рухалася в діапазоні $103-111 за барель.
Все змінилося у вересні. За наступні чотири місяці і початок січня Brent втратив половину своєї вартості, а гривня, за даними НБУ, знецінилася до долара всього на 18% (долар до гривні подорожчав на 22%). Паливо, всупереч цій залежності, не подешевшало. Середня ціна зросла ще на 7% – понад, ніж на 1 грн, до 17 грн/л. У підсумку, як видно на графіку, доларові ціни в Україні хоч і знижувалися, але повільно – до $ 1,08.
У нафтотрейдерів пояснення просте: офіційний курс 15,75 грн/$ відірваний від реальності, вони закуповують валюту дорожче – по 17-19 грн/$ залежно від курсу міжбанку та індивідуальних комісійних домовленостей зі своїм банком. Чим вища ціна закупівлі валюти для оплати імпорту, тим вище і ціна бензину на заправках.
У цю версію можна було б повірити, якби не два нюанси. По-перше, частина імпортерів працюють через Ощадбанк, який навряд чи буде заохочувати махінації з прихованими комісіями. По-друге, щоб пояснити високу гривневу ціну на бензин на тлі двократного зниження за останні п’ять місяців доларової ціни на нафту, реальний обмінний курс гривні до долара має становити 28 грн/$. Саме при такому курсі дворазове здешевлення нафти завадить трейдерам істотно здешевити бензин в Україні.
Вячеслав Садовничий
За матеріалами:
FinMaidan
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас