Дубай - новий економічний центр Близького Сходу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дубай - новий економічний центр Близького Сходу

Світ
1253
Дубай любить встановлювати рекорди. У найбільшому місті Об’єднаних Арабських Еміратів знаходиться найвищий у світі хмарочос (Burj Khalifa), найбільший торговий центр (Dubai Mall) і найдовший золотий ланцюжок ручної роботи (5,52 км).
Нещодавно адміністративний центр емірату Дубай подолав ще один важливий рубіж: в 2014 р. послугами міжнародного аеропорту міста скористалися 71 млн пасажирів, що дозволило йому обійти лондонський Хітроу і стати найбільш завантаженою повітряною гаванню в світі. До цього варто додати Emirates – одну з найбільших і найкращих світових авіакомпаній, яка базується в аеропорту Дубая.
Нафтове багатство, стратегічне розташування, амбіції і розумне інвестування перетворили Дубай на великий транзитний центр, в першу чергу для людей і товарів, що прямують на або через Близький Схід.
“Крім чудової інфраструктури Дубай має правильні закони, дуже сприятливі умови для бізнесу, а місцеві чиновники завжди виконують все те, що обіцяють”, – говорить засновник дубайської логістичної фірми Aramex Фаді Хандур.
Так, наприклад, у Дубаї існує безмитний коридор між морським портом і аеропортом, що дозволяє бізнесу імпортувати і експортувати товари без будь-якого контролю і податку. Не дивно, що у щорічному рейтингу логістичної компанії DHL “Індекс глобальної інтеграції” Об’єднані Арабські Емірати займають 12 місце, випереджаючи Італію і Францію, зазначає британський журнал The Economist.
Завдяки стрімкому розвитку Дубая, ОАЕ стає регіональним економічним центром, що в свою чергу зміцнює її політичну вагу в регіоні. Для Ради співробітництва арабських держав Перської затоки (в який крім ОАЕ входить Кувейт, Катар, Саудівська Аравія, Оман і Бахрейн) настав вирішальний момент, вважає ліванський економіст Нассер Саїді. В цій регіональній організації ОАЕ все активніше займає лідируючу роль.
Військово-повітряні сили ОАЕ брали участь в очолюваній НАТО військовій операції в Лівії в 2011 р., а в даний час беруть участь в коаліції проти терористичної групи “Ісламська держава” в Сирії. Разом з Саудівською Аравією ОАЕ фінансово і політично підтримує режим єгипетського президента Абдель Фаттах ас-Сісі, який прийшов до влади в 2013 р. після повалення “Братів-мусульман”.
Успіх Дубая можна частково пояснити його географічним розташуванням (між Європою, Азією і Африкою) і політичною стабільністю на тлі безупинних військових конфліктів у сусідніх країнах. “Це єдине спокійне місце в усьому турбулентному регіоні”, – вважає Саїді.
Інші держави Перської затоки намагаються повторити успіх Дубая. Так, Катар недавно відкрив новий міжнародний аеропорт, а національна авіакомпанія Qatar Airways конкурує з Emirates у пасажиропотоці і вантажоперевезеннях. Згідно з “Індексом глобальної інтеграції” Світового банку Катар нижче ОАЕ всього на два рядки.
Оман, в свою чергу, вважає, що його порт в Дукм на березі Індійського океану набагато зручніший для морських вантажоперевезень, ніж Джебел в Дубаї, бо суднам не потрібно проходити через завантажену Ормузьку протоку.
Саудівська Аравія планує до 2020 р. інвестувати $500 млрд у свою інфраструктуру, включаючи будівництво нових міст, міжнародного фінансового центру, метрополітену, нових університетів і шкіл. Бахрейн і Кувейт також виділяють значні кошти на різні інфраструктурні проекти.
Однак ключове питання в тому, чи має економічний сенс починати грандіозні проекти, коли ціна на нафту – на рекордно низькому рівні, а індекси фондових ринків у всьому регіоні неухильно знижуються.
Всього шість років тому колапс на ринку нерухомості змусив державну будівельну компанію Dubai World звернутися за терміновою багатомільярдною допомогою до влади ОАЕ. Після цього 828-метровий хмарочос Burj Dubai був перейменований в Burj Khalifa в честь рятівника компанії – президента ОАЕ шейха Халіфа.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас