НБУ може називати банки-одержувачі рефінансування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ може називати банки-одержувачі рефінансування

Казна та Політика
1507
Національний банк України (НБУ) має право оприлюднити інформацію про реальних власників банків і називати банки, що отримали рефінансування, повідомляється на веб-сайті Нацбанку з посиланням на першого заступника голови центробанку Олександра Писарук.
“Абсолютно відкритою для суспільства тепер стане процедура надання банкам рефінансування”, – зазначив перший заступник голови НБУ під час обговорення з банкірами законодавчих змін, прийнятих Верховною Радою наприкінці грудня минулого року.
Згідно з повідомленням, А.Писарук також зазначив недосконалу звітну дисципліну банків, яка знижує ефективність системи раннього реагування НБУ та виконання регулятором наглядових функцій в цілому.
“Одним із стратегічних завдань НБУ є введення істотних обмежень щодо кредитування банками пов’язаних осіб. Проведення таких операцій в значних обсягах сильно підриває стабільність банківського сектора”, – вважає А.Пісарук.
За його словами, вже розроблено низку проектів законодавчих змін, які дозволять не тільки більш чітко ідентифікувати пов’язаних осіб, але і значно посилять відповідальність власників і менеджменту банків за операції з пов’язаними особами, спотворення статистичної звітності та їх дії чи бездіяльність, що призвели до банкрутства банку.
Крім того, А.Писарук закликав банкірів розглянути можливість підписання меморандуму про реструктуризацію валютних кредитів.
У зв’язку з цим він зазначив, що пакет законодавчих змін щодо оподаткування операцій банків з конвертації валютних кредитів розроблений Нацбанком і розглядається парламентом.
Згідно з повідомленням, НБУ також розробив і направив на розгляд Верховної Ради законопроекти, зокрема, регулюють питання роботи банків з іпотечними кредитами, застави та реалізації банками рухомого майна, створення кредитного реєстру НБУ, оптимізації процедур припинення діяльності акціонерних товариств внаслідок їх ліквідації, захисту прав кредиторів .
При цьому завершується робота над законопроектом щодо посилення незалежності та інституційної спроможності НБУ.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас