Goldman Sachs пропонує розділити JPMorgan Chase — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Goldman Sachs пропонує розділити JPMorgan Chase

Фондовий ринок
387
Фірми, що ведуть операції з цінними паперами, “викидають” аналітичні доповіді немов конфетті з хлопавки – причому з таким же ефектом. Однак іноді висунута в них пропозиція отримує широкий відголос.
Саме це сталося доповіддю аналітиків Goldman Sachs від 5 січня, в якій перераховуються вигоди розділення старого конкурента на Уолл-Стріт, JPMorgan Chase (JPM).
Безумовно, чистий дохід при розділенні JPM може знизитися на $6-7 млрд на рік, тому що зникне синергія між різними підрозділами компанії, зазначає автор доповіді Річард Ремсден. Важко назвати цю суму незначною навіть для банку, який цього року має заробити понад $20 млрд. Але розділення, за словами Ремсдена, дозволить ліквідувати “нормативний негатив”, що виникає через занадто великий розмір компанії.
Почасти ця ідея перегукується з тривогою регуляторів з приводу банків-гігантів, які “too big to fail” або “занадто великі, щоб впасти” (технічний термін, що позначає фінансові інститути, значимість яких настільки велика, що їх крах мав би катастрофічні наслідки для національних економік).
Банк JPM, а також його британський конкурент HSBC, вважаються глобальними регуляторами як “найбільш важливі серед системоутворюючих” фінансових установ.
З часом єдиний JPM зіткнеться з більш жорсткими вимогами щодо капіталу, а значить з більш високою вартістю, ніж невеликі банки, що змусить фінансового гіганта рано чи пізно розділитися самостійно, цитує доповідь британський журнал The Economist.
На думку Goldman Sachs, втрати JPM будуть компенсовані інвесторами, яких привабить більш висока рентабельність окремих підрозділів – банківське обслуговування фізичних осіб (включаючи видачу кредитних карток), корпоративний та інвестиційний банкінг, а також комерційне кредитування.
Якщо все це перерахувати в цифрах, які мають інші гравці ринку, то сукупна ціна компанії злетить на більш ніж 20% або на $44 млрд за поточним курсом акцій, стверджується в аналізі.
Між тим експерти ставлять під сумнів справжні причини доповіді, припускаючи, що після дроблення JPM компанії (включаючи роботодавця Ремсдена), що одержали частку його бізнесу, підвищать комісійні. Крім того, в процесі поділу власний інвестиційний банк JPM також втратить переваги, в першу чергу міць дистрибуції, що виділяє його від конкурентів (особливо в порівнянні з Goldman Sachs).
Водночас публічне невдоволення відображає важливість дискусії про можливу необхідність розділення найбільших банків. Якщо регулятори продовжать висловлювати своє невдоволення великими фінансовими установами, то JPM буде не єдиним банком, який розділять, вважає Ремсден. Бурхлива реакція на доповідь, по суті, підтверджує цей прогноз.
Як правило, кандидатами на розділення стають найслабші гравці ринку. Але в нашому випадку це не так. Добре відоме успішне управління JPM своїми підрозділами, деякі з яких вже сприймаються як окремі фірми. Більше того, комерційна діяльність і інституційний бізнес вже є окремими брендами, що торгуються на біржі як Chase і JP Morgan відповідно.
При розділенні такої складної за структурою фірми, як JPM, може бути втрачено досить багато. Сьогодні при наданні в одну з філій Chase крупного чека, гроші потрапляють в добре відпрацьований конвеєр, який починається з депозиту і закінчується запрошенням вкласти кошти в керовані банком активи, отримати кредитну картку, іпотечний кредит або будь-яку іншу позику.
Оцінюючи сили, які об’єдналися проти великих банків, глава JPM Джеймі Даймон у своєму щорічному листі акціонерам звернув особливу увагу на синергію компанії (комерційні операції, які з’являються завдяки глобальному банкінгу; кредитування, яке зростає завдяки філіям з обслуговування клієнтів роздрібного бізнесу і т.д.). За його підрахунками, все це щорічно приносить додатковий прибуток у розмірі $15 млрд, крім того економляться значні кошти при розподілі витрат.
Ці вигоди буде складно повторити, зазначає Даймон. Але він занадто делікатний: “неможливо” – більш відповідне слово. Однак, як видно, у світі, де всім заправляють банківські регулятори, існують зовсім інші пріоритети.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас