Facebook планувала інвестувати в Xiaomi — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Facebook планувала інвестувати в Xiaomi

Фондовий ринок
476
Марк Цукерберг і головний виконавчий директор Xiaomi Лі Чун обговорювали потенційні інвестиції з боку Facebook на найбільшого китайського виробника смартфонів.
Розмови про можливе інвестуванні з боку найбільшої соціальної мережі велися за вечерею під час візиту Цукерберга в Пекін у жовтні минулого року, проте до конкретних кроків щодо укладення угоди справа не дійшла.
Facebook заборонений в Китаї з 2009 року. За словами одного з джерел, інвестиції компанії Цукерберга в китайську фірму не повинні були дуже значними, але подібні переговори свідчать про зміцнення ділових зв’язків Китаю та США.
У жовтні Цукерберг провів сесію запитань та відповідей на китайській мові в університеті Цінхуа в Пекіні. Про те, що під час візиту він вів переговори з Xiaomi, стало відомо тільки зараз.
Інвестиції в “китайську Apple” могли б стати своєрідним знаком визнання з боку такої великої компанії, як Facebook. Для соціальної мережі ця угода більш, ніж вигідна – встановлені додатки FB в смартфонах Xiaomi могли б в рази збільшити користувачам базу соцмережі.
Facebook дуже давно має амбіції підкорити Китай за рахунок партнерства з місцевими фірмами. Джерела агентства повідомляють, що переговори з Xiaomi почалися ще в середині минулого року. “Facebook хоче вийти на ринок Китаю, а Xiaomi прагне до розширення бізнесу зовні, тому вони усвідомлюють важливість спільної роботи”, – коментується джерело Reuters.
Лей Цзюнь, глава Xiaomi, за відомостями джерел, волів відмовитися від пропозиції через побоювання, що така угода не сподобається владі КНР. Крім того, угода з Цукербергом могла б позначитися на взаєминах з Google, від якої Xiaomi залежить куди більше, так як всі девайси працюють на операційній системі Google Android.
З відходом Facebook, Xiaomi без інвестицій не залишилася. Компанія отримала фінансування у розмірі $ 1,1 від сінгапурських GIC Pte і All-Stars Investment Ltd. і російської DST, що знаходиться в управлінні Юрія Мільнера. За підсумками цього раунду фінансування китайська компанія автоматично стала найдорожчим технологічним стартапом в світі на даний момент.
Була названа цифра в $ 45 млрд – така оціночна вартість бізнесу найбільшого виробника смартфонів з КНР. На другому місці зараз сервіс таксі родом із США під назвою Uber. Він міг би коштувати на біржі близько $ 41 млрд і так само активно залучає венчурне фінансування.
За матеріалами:
МIА Рейтер
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас