Подальший розвиток кризи в Україні може призвести до дефолту за євробондами - Moody's — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Подальший розвиток кризи в Україні може призвести до дефолту за євробондами - Moody's

Кредит&Депозит
1542
Посилення внутрішньої і зовнішньої, геополітичної кризи в Україні загрожує дефолтом за зовнішніми та внутрішніми зобов’язаннями країни.
Таку думку експертів міжнародного рейтингового агентства Moody’s Investors Service відображено в повідомленні РА.
Згідно з ним, одним з ключових внутрішніх ризиків для України є невизначеність надходжень зовнішнього фінансування на тлі дуже низького рівня валютних резервів країни.
“Поповнити валютні резерви можуть кошти Міжнародного валютного фонду (МВФ), але наступний транш програми, обсягом $2,4 млрд, може бути отриманий через місяць або більше, оскільки черговий перегляд програми ще не завершений. У той же час, уряду України в поточному році необхідно виплатити близько $10 млрд в рамках обслуговування зовнішніх боргових зобов’язань. Існуючої програми кредитування МВФ, ЄС та інших кредиторів недостатньо, щоб покрити ці платежі, тому уряд, ймовірно, буде змушений шукати додаткові джерела фінансування. Крім того, істотної зовнішньої фінансової підтримки потребують банки і держкомпанія “Нафтогаз України”. На цьому тлі, ризик дефолту за суверенними або квазісуверенними зобов’язаннями надзвичайно високий “, – відзначає агентство.
Іншим фактором, який негативно впливає на фінансове становище України, є низький рівень розвитку державних інститутів.
“Імплементація обіцяних реформ відсутня, програма співпраці з МВФ проходить з порушенням умов і вимог. Як наслідок, відсутність структурних реформ перешкоджає реалізації економічного потенціалу України, незважаючи на вигідне географічне положення країни, високий рівень освіти населення, низький рівень заробітної плати, а також наявності значних природних ресурсів “, – відзначає агентство.
Не менш ризиковим для країни є значна частка в державному борзі зобов’язань в іноземній валюті та велика частка умовних зобов’язань, і, зокрема, національної газової компанії “Нафтогаз України”.
Крім того, фінансовий стан України посилив різкий економічний спад і девальвація гривні в 2014 році.
Як повідомлялося, державні запозичення в 2015 році заплановані в обсязі 293, 840 млрд грн, у тому числі зовнішні – 180,97 млрд грн.
Відповідні показники зафіксовані в таблицях до закону “Про Державний бюджет України на 2015 рік”, оприлюднених на сайті Верховної Ради.
Згідно з ними, з цієї суми в спецфонд по кредитах міжнародних фінансових організацій намічено залучити 14,16 млрд грн.
Обсяг погашення державного боргу в поточному році оцінюється в 158,88 млрд грн, у тому числі зовнішнього – 97,6 млрд грн.
Окрім того, в держбюджеті-2015 було виділено 74,66 млрд грн на обслуговування державного боргу, що на 55,6% перевищує дані Держказначейства за 2014 рік.
Таблиця фінансування держбюджету-2015 крім того передбачає викуп урядом цінних паперів на суму 88 290 млн грн, хоча текстова частина закону допускає перевищення цієї суми.
В останній редакції держбюджету-2014 такий викуп був передбачений в обсязі 102,1 млрд грн, проте в кінці року цей ліміт був перевищений для капіталізації НАК “Нафтогаз України”, держбанків і допомоги Фонду гарантування вкладів і всього були викуплені цінні папери в обмін на держоблігації внутрішньої держпозики на 118,33 млрд грн.
Як повідомлялося, держбюджет-2015 ухвалено з доходами475,94 млрд грн (у тому числі загального фонду – 451,88 млрд грн), витрататми 527,89 млрд грн (502,05 млрд грн) і дефіцитом 63,67 млрд грн (49,8 млрд грн).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас