Боргова "яма" Фонду гарантування вкладів становить понад 30 мільярдів - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Боргова "яма" Фонду гарантування вкладів становить понад 30 мільярдів - експерти

Кредит&Депозит
4494
Зобов’язання Фонду гарантування вкладів фізосіб перед вкладниками збанкрутілих банків станом на початок 2015 року становить більш ніж 30 млрд гривень, а 2014 рік виявився рекордним за кількістю збанкрутілих банків.
Про це свідчать дані аналізу фінансового стану справ Фонду, який провів “Публічний аудит”.
“Слід констатувати, що в банківському секторі відбувається ефект доміно, наслідки якого абсолютно непередбачувані. Фактично, Фонд можна вважати банкротом, адже його фінансові зобов’язання значно перевищують розмір активів. І можна лише уявити наслідки соціального вибуху у випадку, коли Фонд “трісне” вщент”, говорить директор “Публічного аудиту” Гольдарб.
За його словами, владі не залишалося іншого виходу, як підтримувати його платоспроможність звичним для України в 2014 році способом – через роботу друкарського верстату.
“Хоча це й призводить до неминучого збільшення грошової маси в державі та до стрімкого знецінення національної валюти”, – говорить директор.
Аудитори підрахували, що за 10 місяців 2014 року заборгованість Фонду перед вкладниками банків “Даніель”, “Реал Банк”, “Інтербанк”, “Західкомбанк”, “АКБ Банк”, “Старокиївський Банк”, “Південкомбанк”, “Фінростбанк” становила 635,95 млн гривень (не врахуючи кредиторських зобов’язань Фонду в 105 млн гривень станом на 31 грудня 2013 року).
Ще 4 млрд гривень становить загальний розмір гарантованих Фондом коштів внаслідок виведення з ринку “УФС”,“Актив-Банк”, “Актабанк”, “Експобанк”, “Демарк”, “Порто-Франко”, “Прайм-Банк”, “Аксіома”, “Інтеркредитбанк”, “Меліор Банк”.
У дослідженні зауважується, що за 10 місяців 2014 року власникам рахунків у збанкрутілих банках було виплачено 10,1 млрд грн компенсацій – майже в 9 разів більше, ніж у 2013 році.
На такі фінансові реалії вплинув, зокрема, значний відтік депозитів, що з січня по жовтень 2014 року становив 47,9 млрд грн та 8,2 млрд доларів, а сума вкладів фізичних осіб, гарантованих Фондом, скоротилася на 31 млрд грн.
Як наслідок, кількість учасників Фонду фактично за рік зменшилася на 14 – зі 178 до 163.
“Реанімувати ситуацію вирішили шляхом капіталізації з боку держави”, – зазначає провідний аналітик “Публічного аудиту” Віктор Мельниченко.
Так, короткостроковий кредит у розмірі 4,2 млрд грн Фонду вже виділив НБУ; 10,1 млрд грн – сума кредиту у вигляді облігацій від Мінфіну; ще майже 8 млрд грн, за заявою Нацбанку, надав Світовий банк.
За останньою інформацією Комітету ВР з питань фінансової політики та банківської діяльності, у проекті бюджету-2015 для Фонду передбачено 20 млрд грн.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас