Чому ціни на нафту можуть відкотитись назад до $80 - Moody 's Analytics — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чому ціни на нафту можуть відкотитись назад до $80 - Moody 's Analytics

Енергетика
3774
Ціни на нафту минулого тижня впали нижче $ 50 за барель. І хоча ціни почали трохи стабілізовуватися, багато експертів як і раніше вважають, що “чорне золото” іще не досягло свого цінового дна.
Але є один сміливець, який вважає, що кращі дні для нафти іще попереду.
Кріс Лафакіс, старший економіст Moody ‘s Analytics і глава відділу енергетики, вважає, що ціни на нафту повернуться назад до рівня $ 80 до кінця року. Цей прогнозований стрибок складе 65% від поточних рівнів.
Чому він так оптимістично оцінює ситуацію? Лафакіс каже, що інвестори ігнорують прості правила економіки 101.
Він вважає, що величезне падіння цін від більш ніж $ 100 за барель влітку минулого року неминуче призведе до підвищення попиту … в той час, коли постачання буде скорочуватися, тому що деякі компанії вже починають відкладати нові проекти буріння.
“Існує надлишок нафти прямо зараз, і формуються запаси. Нафтові компанії не можуть зупинити свердловини, які вже працюють. Але коли вони будуть вичерпані, нових інвестицій не буде і це створить певний ефект на поставки” – вважає він.
Водночас, споживачі охочіше витрачають гроші на бензин за таких низьких цін
Це головна причина, чому експерт переконаний, що ціни на нафту можуть сягнути значно вище. В результаті ситуація буде повною протилежністю тому, що відбувається на даний момент.
“Попит підвищиться на якийсь момент через зниження цін,” сказав він. “Зниження цін на нафту заохочуватиме людей використовувати більше бензину. Така ситуація зберігатиметься протягом найближчих шести місяців.”
На думку Лафакіса, ознаки такого сценарію вже очевидні на прикладі Сполучених Штатах.
Багато крупних автомобільних компаній прозвітували про збільшення продажів авто у класі позашляховиків. Це ознака того, що люди намагаються по максимуму скористатися зниженням цін на енергоносії і споживати більше нафти та газу – не менше.
Але він вважає, що й інші частини світу також почнуть споживати більше нафтопродуктів. Експерт переконаний, що ринки, які розвиваються, будуть серед найбільших покупців нафти.
Лафакіс визнає, що роблячи ставку на ринки, що розвиваються, його прогноз виглядає дуже ризикованим. Але експерт не готовий стверджувати, що ціни на нафту досягли дна на найближчу перспективу. Свій прогноз він сам називає “безстрашним”.
Хто знає? Можливо, він має рацію. Зрештою, мало хто очікував, що ціни на нафту впадуть так стрімко і швидко, як вони це зробили. Тому цілком можливо, що люди будуть захоплені зненацька тим, як швидко і раптово вони відкотяться назад.
CNNMoney, Paul R. La Monica
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас