Україна побила ціновий рекорд XXI століття — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна побила ціновий рекорд XXI століття

Особисті фінанси
2284
Інфляція в Україні за підсумками 2014-го досягла, за офіційними даними, 24,9%. У минулому році зростання споживчих цін виявилося найзначнішим з початку нинішнього сторіччя.
Востаннє такий високий рівень інфляції фіксувався Державною службою статистики в 2000 році. Тоді український уряд, очолюваний Віктором Ющенком, проводив рішучу боротьбу з бартерними операціями, насамперед у паливно-енергетичному комплексі. Монетизація розрахунків тоді призвела до підвищення споживчих цін на 25,8%, причому левова частка зростання припала на перше півріччя.
Зараз причини та динаміка зовсім інші. У найбільшій мірі споживчі ціни підвищувалися (понад 3% за місяць) у квітні, травні, вересні та грудні. Насамперед, це пов’язано з переглядом тарифів на житлово-комунальні послуги, а також подорожчанням імпорту слідом за курсовими ривками долара.
У грудні 2014 року в найбільшій мірі подорожчали сезонні товари, які користуються особливим попитом у господинь, які готують бюджетні частування на Новий рік. У їх числі – олія соняшникова (+ 7,1%), хліб і хлібопродукти (+ 6,8%), а також риба (+ 5%). До рекордного рівня (14-15 грн за десяток) подорожчали курячі яйця. Однак найбільшою мірою в останній місяць минулого року подорожчали овочі – на 14,4%. Так, в передноворічній роздрібній мережі ціни на огірки досягли 50 грн/кг; цибуля, картопля і морква – 3,50-5 грн/кг.
Однак саме овочі виявилися за підсумками року товаром, що найменше дорожчає. Більше того, незважаючи на святкове ралі, ціни на овочеву продукцію в порівнянні з груднем-2013 виявилися навіть нижче: на 10,6%, за даними Держстату.
Ніякого парадоксу тут немає. Роздрібні ціни на картоплю, цибулю, моркву в пік збору врожаю опинилися на гривню-дві за кіло нижче, ніж були рік тому. Значною мірою це пов’язано із закриттям ринків Росії та Білорусі для української продукції. І чималий урожай змушений був «штовхатися» на внутрішньому ринку, що і посунуло ціни вниз.
Ймовірно, в перші місяці 2015 овочі будуть швидко дорожчати, тому що в їх ціну будуть закладатися витрати на тривале зберігання і збереження товарного вигляду.
Також незначно за підсумками минулого року зросла плата за утримання будинків (квартплата) – на 2,1%. В умовах підвищення тарифів на воду і тепло ЖЕКи не зважилися істотно переглядати вартість своїх послуг. Щоб даремно не ставити під сумнів необхідність власного існування.
Також, за інформацією статистичного відомства, несуттєво подорожчали послуги зв’язку (+ 2,4%) і освіти (+ 4,7%).
Комуналка ще подорожчає
А ось в лідерах цінового ралі – дві тісно пов’язані між собою групи товарів. На 60,7% подорожчало для населення за підсумками 2014-го паливо та інші паливно-мастильні матеріали, на 62,8% – природний газ. І, як наслідок, довелося радикально переглядати тарифи на постачання жител благами цивілізації: гаряча вода та опалення подорожчали в середньому на 46,9%, холодне водопостачання – на 47,4%, а каналізація – на 69,5%.
Проблема полягає в тому, що спочатку уряд планував підвищити в 2014 р тарифи на 40%, щоб скоротити дотації ЖКГ. Проте у результаті виявилося, що гривнева вартість енергоносіїв зросла навіть більше, ніж тарифи. Ключова причина – обвальна девальвація нацвалюти.
Так що в 2015 році, очевидно, тарифи будуть знову переглядатися (раніше з МВФ була досягнута домовленість про підвищення на 20%, проте за підсумками роботи найближчої місії цільовий орієнтир напевно буде переглянуто). Причому це стосується не тільки тепла і води, але і електропостачання, а також транспортних послуг. За підсумками минулого року електроенергія подорожчала лише на 11,3%, а транспортні послуги – на 22,2%.
Ціни будуть високими
Все це загрожує тим, що інфляція перейде в стадію такої, що самопідтримується (галопуючої), і в нас найближчі кілька років щорічний приріст споживчих цін знаходитиметься в межах 20-40%, що зробить свій вплив на фінансовий ринок.
Темпи зростання цін в Україні виявилися за підсумками 2014 найвищими серед суміжних держав. Так, в Білорусі, де перш фіксувалася найвища в регіоні інфляція, споживчі ціни зросли в минулому році на 16,2%.
Андрей Блінов
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас