ГПУ: вугілля з ПАР було низької якості і могло вивести з ладу українські ТЕС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ГПУ: вугілля з ПАР було низької якості і могло вивести з ладу українські ТЕС

Енергетика
1121
Генеральна прокуратура України має докази того, що вугілля, придбане в ПАР, було низької якості і навіть могло викликати аварію на ТЕС. Про це під час засідання комітету Верховної Ради з питань запобігання та протидії корупції повідомив начальник Головного слідчого управління ГПУ Святослав Лаганяк.
С.Лаганяк зазначив, що є документальні свідчення того, що якість вугілля з ПАР було неналежним.
“За наявними у нас даними, вугілля з ПАР не було спалено безпосередньо в котлах ТЕС в чистому вигляді. У всіх випадках для спалювання застосовувалася суміш вугілля і в кращому випадку в співвідношенні 50 на 50, тобто 50% вугілля з ПАР, а 50% вугілля російського походження з Кузбасівського басейну. Оскільки самостійно вугілля з ПАР не могло горіти самостійно, враховуючи його тепловіддачу, яка менше 5000 гігакалорій “, – повідомив представник ГПУ.
У той же час, як він зауважив, що температура плавлення золи вугілля з ПАР перевищувала 1450 градусів, а для 30% партії – понад 1500 градусів.
“А після згоряння в котлі шлак повинен перейти в рідкий стан і перетекти у відведення котла. Таким чином, температура плавлення донецького і луганського вугілля, на використання якого розраховані Зміївська і Трипільська ТЕС, не повинна перевищувати 1450 градусів, при такій температурі забезпечується технологічний процес. У самих контрактних умовах отримання вугілля з ПАР допускалося, що 30% має температуру плавлення більше 1500 градусів. Згідно з висновками фахівців, за таких умов вугілля не могло забезпечити технологічний процес на зазначених ТЕС. більш того, експерти не виключають можливості виходу з ладу зазначених котлів “, – сказав Святослав Лаганяк.
Більш детально описувати докази неналежної якості вугілля представник ГПУ не став, повідомивши, що більше інформації ГПУ надасть у суді.
“Ми готові на сьогоднішній день йти до суду з усіма своїми доказами. Ми вважаємо свою позицію незаперечною”, – сказав С.Лаганяк.
Нагадаємо, Міністерство палива та енергетики України веде переговори про подальшу закупівлю вугілля з ПАР, Австралії та В’єтнаму.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас