Якщо 15% депозитів зникнуть з банківської системи, це потягне за собою негайні ліміти або заборони, - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Якщо 15% депозитів зникнуть з банківської системи, це потягне за собою негайні ліміти або заборони, - експерт

Кредит&Депозит
5776
Відтік вкладів з банків обмежує можливості для зростання економіки, що критично важливо для України в умовах політичних та соціальних заворушень.
Так вважають опитані керівники роздрібного бізнесу найбільших банків.
Директор центру роздрібного бізнесу UniCredit Bank Любомир Пунч назвав депозитні кошти головним драйвером зростання економіки поряд з інноваціями, добре функціонуючими банківською та судовою системами. «Тому якщо близько 15% депозитів зникнуть з системи, це потягне за собою негайні ліміти або заборони для інших компонентів системи: відтік ліквідності відразу обмежує кредитування. Це призводить до фінансових труднощів у компаній, сповільнює або зупиняє їх діяльність. У кінцевому рахунку, все це негативно відбивається на економіці країни і наших особистих бюджетах », – пояснив він.
За оцінками банкіра, зниження рівня депозитів в реальному вираженні перевищує цей рівень, враховуючи девальвацію. «Велика частина коштів, вилучених у гривні, спрямована на покупку іноземної валюти для збереження цінності грошей. І велика частина іноземної валюти не виявляється на рахунках, а в сейфах або під матрацом. Це піднімає валютний курс, а гроші не повертаються в систему і не використовуються в товарообігу », – додав Пунч.
Директор департаменту роздрібного бізнесу банку «Хрещатик» Марина Нестеровська зазначила, що в 2014 році стався найбільший значний відтік вкладів населення з банківської системи за останні роки. «Крім економічного, це явище має і соціальний аспект – втрата довіри населення до вітчизняної банківської системи. Населення – основний кредитор банків України, і відтік депозитів фізичних осіб з банків завдає величезної шкоди економіці. Відновити баланс довіри – процес дуже копіткий і вимагає об’єднання зусиль комерційних банків і регулятора », – сказала вона.
Нестеровська також зазначила, що в розрізі окремого банку зниження ресурсної бази до 50% тягне неплатоспроможність банку, що в контексті законодавства про систему гарантування припускає введення тимчасової адміністрації, а в гіршому випадку – виведення банку з ринку.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас