Світові ціни на продовольство в грудні опустилися до мінімуму за 4 роки - ФАО — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світові ціни на продовольство в грудні опустилися до мінімуму за 4 роки - ФАО

Фондовий ринок
212
Індекс продовольчих цін ФАО (продовольча і сільськогосподарська організація ООН) в грудні 2014 року впав на 1,7% – до мінімальних з серпня 2010 року 188,6 пункту, повідомляється в прес-релізі ФАО.
Індекс цін ФАО на молочні продукти знизився в грудні на 2,3% порівняно з листопадом і склав 174 пункти. Зниження індикатора викликано зростанням пропозиції на ринку і зменшенням імпорту з боку ряду найбільших споживачів – зокрема, Росії та Китаю.
Індекс цін на цукор у грудні порівняно з листопадом впав на 4,8% – до 219 пунктів. Прогноз виробництва цукру в Бразилії, найбільшому світовому виробнику та експортері цукру, як і раніше позитивний, проте через падіння цін на паливо менший обсяг цукрової тростини буде перероблений в етанол.
Ціни на зернові слабо виросли з листопада. Зниження цін на рис не змогло повністю компенсувати зростання вартості пшениці, викликаний побоюваннями, що Росія може обмежити її експорт. Індекс цін на зернові в грудні підвищився на 0,4% в порівнянні з листопадовим показником і склав 183,9 пункту.
Індекс цін на рослинні олії опустився на 2,4% – до 161 пункту. Така динаміка пояснюється зниженням попиту на пальмову олію для виробництва біопалива.
Ціни на м’ясо в грудні зменшилися головним чином на тлі зростання курсу долара і збільшення пропозиції. Індекс цін на м’ясо в середньому склав 204 пункту, що на 1,9% нижче в порівнянні з показником листопада.
За минулий рік індикатор цін на продовольство в середньому становив 202 пункту, що на 3,7% менше, ніж роком раніше. Максимальне зниження було зафіксовано в цінах на зернові культури (-12,5%), молочні продукти (-7,7%), масла (-6,2%) і цукор (-3,8%). Єдиною категорією продуктів харчування, ціни на яку зросли за минулий рік, стало м’ясо (+ 8,1%).
Індекс продовольчих цін ФАО – середньозважений показник зміни за місяць міжнародних цін на кошик п’яти продовольчих сировинних товарних груп: зернові, м’ясо, молочні продукти, рослинне масло і цукор.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас