Експерти оптимістично оцінюють перспективи світової економіки в 2015 р., вказуючи на певні ризики — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти оптимістично оцінюють перспективи світової економіки в 2015 р., вказуючи на певні ризики

Світ
605
Темпи зростання світового ВВП на душу населення за паритетом купівельної спроможності (ПКС) в 2014 році склали близько 2%, і експерти оптимістично оцінюють перспективи глобальної економіки в 2015 році, незважаючи на низку ризиків, пише газета Financial Times.
Головним приводом для оптимізму є падіння цін на нафту, особливо з урахуванням того, що зниження значною мірою зумовлене збільшенням поставок сировини на світовий ринок.
За оцінками Міжнародного валютного фонду (МВФ), падіння цін на нафту додасть 0,3-0,7 процентного пункту до динаміки зростання світового ВВП в 2015 році.
Особливо сприятливими виглядають перспективи економіки США, пише FT.
Федеральна резервна система (ФРС), ймовірно, підніме базову ставку в 2015 році, проте незначно. З урахуванням того, що дефіцит бюджету федерального уряду, швидше за все, буде нижче 3% ВВП, подальше посилення кредитно-грошової політики не знадобиться.
В цілому, можливості прискорення економічного підйому в США виглядають дуже сильними, зазначають експерти.
За їхніми оцінками, економіка Великобританії навряд чи прискорить зростання в 2015 році в порівнянні з підйомом на 2,5%, прогнозованим на 2014 рік. Втім, країну також чекає хороший рік, вважають аналітики.
77 з 90 економістів, опитаних FT, очікують, що британський ВВП продовжить рости гідними темпами в цьому році і лише 10 осіб прогнозують сповільнення економічного підйому до “розчаровуючого” рівня.
Прогнози експертів для економіки Великобританії на новий рік є найбільш оптимістичними з часів фінансової кризи.
Підйом ВВП Великобританії “залежатиме головним чином від внутрішнього попиту і підтримуватиметься збільшенням темпів зростання зарплат”, зазначає колишній економічний радник британського уряду Алан Бадд.
Зростання зарплат і падіння цін на нафту будуть основними рушійними силами в економіці Великобританії в 2015 році, заявив він.
Приємний сюрприз в цьому році може піднести і економіка єврозони. Низькі процентні ставки по облігаціях європейських держав, а також поліпшення стану банківського сектора, ймовірно, підтримають зростання обсягів запозичення і витрат. До цього можна додати довіру до економіки, що зросла після визнання Європейським центральним банком (ЄЦБ) ризиків дефляції. Незважаючи на збереження структурних проблем в єврозоні, збільшення попиту є цілком імовірним, зазначають експерти.
ЄЦБ, як очікується, вдасться до повноцінного кількісного пом’якшення в 2015 році або запустить велику програму викупу активів, оскільки падіння цін на нафту поставило під серйозну загрозу можливість досягнення нею цільового показника інфляції найближчим часом.
Посиленню економічного підйому в Японії в цьому році, на думку експертів, сприятимуть величезні обсяги монетарного стимулювання, а також перемога партії прем’єр-міністра країни Сіндзо Абе на дострокових парламентських виборах, що відбулися в грудні.
Китай, як і раніше, змушений протистояти різним проблем, проте уряд країни зберігає необхідні важелі політики, відзначають аналітики.
На думку експертів, влада КНР зуміє забезпечити потужне зростання економіки в 2015 році.
Індія, як очікується, досягне підвищення ВВП, принаймні, на 6% цього року, а в разі проведення радикальних реформ, підйом може виявитися ще більш значним.
На США, держави єврозони, Японію, Великобританію, Китай та Індію припадає майже 60% світового ВВП за ПКС, і зростання в цих країнах буде означати підйом світової економіки загалом.
Проте існують і очевидні ризики. Так, падіння цін на нафту та інші види сировини несе в собі серйозні проблеми для залежних від сировинного сектора держав, найбільш важливим з яких є Росія, відзначають експерти.
“Я не думаю, що падіння вартості найважливішого світового виду сировини може відбуватися без шкоди для будь-кого”, – відзначає головний інвестиційний стратег BlackRock Івен Кемерон Ватт.
Серйозні побоювання викликає і висока залежність корпорацій emerging markets від запозичень в іноземній валюті.
Ці ризики поки легко піддаються управлінню, проте експерти попереджають про необхідність бути напоготові.
Побоювання інвесторів викликають і геополітичні чинники: ситуація навколо України, конфлікти на Близькому Сході, а також напруженість у відносинах КНР зі своїми сусідами.
Крім того, все більше питань викликає політична нестабільність в Греції, яка ставить під питання членство країни в єврозоні, а також можливість поширення проблем на інші держави регіону.
Старший стратег по фінринках JPMorgan Asset Management Стефані Фландерс занепокоєна зростанням невдоволення європейців діями правлячих партій по всьому регіону.
“Ми поки не бачимо трансформації цього невдоволення в реальну антиєвропейську політику, проте я вважаю це сигналом для занепокоєння, яке може стати очевидним в кінці 2015 і 2016 рр.”, – заявила С.Фландерс.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас