Приватбанк ввів обмеження на оплату картками у зв'язку з різними курсами валют в країні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Приватбанк ввів обмеження на оплату картками у зв'язку з різними курсами валют в країні

Валюта
16018
Істотні відмінності між офіційним курсом гривні та її ринковим курсом до іноземних валют змусили ПриватБанк, найбільший український банк, ввести тимчасові обмеження на здійснення окремих транзакцій з конвертацією гривні, а також використовувати для інших транзакцій з конвертацією спеціальний картковий курс, говориться в повідомленнях представників банку в мережі Facebook.
“Деякі іноземні магазини при оплаті із гривневої картки конвертують гривні в валюту на своїй стороні (за моєю оцінкою, число таких операцій становить близько 1-3% від загальної кількості). До кінця минулого року це призводило до того, що всі українські банки втрачали на цьому мільйони гривень щодня, продаючи валюту за заниженим курсом “, – коментує ситуацію директор з інформаційних технологій в ПриватБанк Дмитро Дубілет.
“Уразливість полягає в тому, що курс платіжної системи набагато нижче ринкового, ця різниця особливо істотна в даний момент. При авторизації 1586 UAH, платіжна система конвертує за курсом 15,86 і сума відшкодування емітента еквайєру виходить 100 USD. Ринковий курс на даний момент дорівнює ~ 19 UAH за USD. Списання з гривневого карткового рахунку відбувається в гривні (тобто 1586 UAH), а відшкодування – у доларах (100 USD) “, – додає перший заступник голови правління ПриватБанку Олег Гороховський.
За його словами, в листопаді-грудні 2014 року клієнти розібралися в цій схемі. У результаті обсяг транзакцій по зазначеній технології DCC (Dynamic Currency Conversion) став лавиноподібно зростати: у жовтні – 138, 4 млн грн, у листопаді – 177, 3 млн грн, у грудні – 560 ,7 млн грн.
“Ми таким чином спровокували десятки тисяч українців на такий бізнес: кладеш на гривневу карту гроші, їдеш (або, для прикордонних областей, йдеш) за кордон, знімаєш в закордонному банкоматі валюту, повертаєшся в Україну і продаєш на чорному ринку валюту з величезною маржею” , – пояснює Д.Дубілет.
Він підкреслив, що через цю “дірку” в ПриватБанку, як і у багатьох інших банків, йшла вся валюта. “На ринку залишилося зовсім небагато банків, хто ще не побачив цю схему (свідомо чи недогледіли). Кажуть, на їх карти в прикордонних областях йде полювання”, – пише директор з інформаційних технологій найбільшого українського банку.
О. Гороховський зазначив, що після цього банк змушений був перейти на картковий курс для транзакцій в гривні, якщо POS термінал фактично знаходиться закордоном, це стосується як наземних транзакцій, так і транзакцій в інтернет. Згідно з інформацією на сайті банку, такий курс для долара складає: купівля 18,3 грн/$1, продаж – 19,305 грн/$1, для євро: покупка – 22,3 грн/$1, продаж – 23,4742 грн/$1.
Д.Дубілет увечері 4 січня повідомив, що на початку цього року додатково до курсу в процесингу банку були змінені настройки, через які банк втрачав гроші на таких конвертаціях. “Але, на жаль, це призвело до того, що тепер почали зазнавати збитків наші клієнти, так як за їх транзакціями відбувалася фактично подвійна конвертація”, – зазначив він.
У зв’язку з цим, пише директор з інформаційних технологій, банк прийняв ряд рішень. Зокрема, до 10-го січня клієнтам будуть повернені гроші, які вони втратили через таку подвійну конвертацію. Крім того, 3-го січня були заборонені будь-які транзакції, при яких конвертація гривні у валюту відбувається на стороні магазину.
“Ми рекомендуємо всім клієнтам, які розплачуються в магазинах, вибирати валюту, відмінну від гривні (наприклад, в PayPal це спеціальна галочка, в магазинах “на землі” продавці зазвичай запитують клієнтів, в якій валюті розплачуватися)”, – пояснює Д.Дубілет.
За його словами, на жаль, є магазини, які конвертують валюту на своїй стороні, не питаючи у клієнтів, в основному, це стосується тільки інтернет-магазинів. “До них належать, наприклад, Next, Wizzair, Google Adwords. Що робити в таких випадках? Щоб мати можливість розплатитися в таких магазинах, вам потрібно розплачуватися з доларової картки”, – вказав директор з інформаційних технологій.
Він додав, що з 5-го січня клієнти банку отримають можливість переказувати гроші з гривневої картки на доларову в розмірі $100 в день.
“Ми (разом з іншими українськими банками) намагаємося зараз вирішити цю проблему з Візою і МастерКардом, а також з великими магазинами кшталт Гугла напряму”, – завершує своє повідомлення Д.Дубілет.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас