Депутати розкрили одержувачів рефінансування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депутати розкрили одержувачів рефінансування

Казна та Політика
7943
У 2015 році набрали чинності зміни до закону “Про Національний банк України” щодо розкриття інформації про видачу кредитів банкам від НБУ (рефінансування).
«В абзаці другому пункту 5 частини першої статті 68 (ред. – Закону«Про національний банк України») слова “зазначенням суми кредиту” замінити словами “зазначенням найменування банку, суми та виду кредиту”, – йдеться в законі «Про заходи, спрямовані на сприяння капіталізації та реструктуризації банків», опублікованому в «Голосі України».
Таким чином, Нацбанк буде публікувати дані не тільки про обсяги рефінансування, а також назви банків, суми та види кредитів по кожному банку. Втім, закон не має зворотної сили і буде поширюватися лише на нових позичальників НБУ. Також законодавці проігнорували пропозицію експертів оприлюднити процентні ставки, за якими отримує рефінансування кожен банк, і публікувати інформацію НБУ зобов’язали лише щомісяця, а не щодня.
“Ми півроку билися над скасуванням банківської таємниці щодо рефінансу. Тепер ми зможемо відкрити імена всіх, кому давався рефінанс”, – заявила на прес-конференції за підсумками року голова Нацбанку Валерія Гонтарєва. За її словами, за всю історію незалежності України банкам було видано кредитів рефінансування на 110 млрд грн, або 7% ВВП. При цьому левова частина рефінансування була видана в 2008-2013 роках, велика частина цих кредитів так і не була погашена.
Нагадаємо, ще у вересні 2014 року представники Нацбанку і великих банків підтримали ініціативу експертів реанімаційному пакету реформ (РПР) розкрити всю інформацію про видачу рефінансування. Тоді було запропоновано обов’язково вказувати обсяг отриманого овернайта, угод РЕПО та стабілізаційних кредитів по кожному банку із зазначенням кредитних ставок і типу наданого ним забезпечення.
За матеріалами:
FinMaidan
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас