Тільки для внутрішнього користування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тільки для внутрішнього користування

Енергетика
1082
Експортний бізнес корпорації ДТЕК готується до згортання
Дуже скоро зовнішні поставки української електроенергії будуть знижені до історичного мінімуму. Таким чином Україна спробує вирішити проблему енергетичного дефіциту на внутрішньому ринку, а разом із нею проведе зачистку енергосектору від підприємств Ріната Ахметова.
Конкурентна дискреція
На енергетичній карті країни почався переділ. Його піонером став сектор експорту електроенергії. Перші зміни почали відбуватися ще восени, коли під тиском дефіциту струму на внутрішньому ринку був зупинений експорт електроенергії до Білорусі. Трохи пізніше з цієї ж причини стали поступово скорочуватися обсяги продажів струму в європейському напрямку, оскільки частина потужностей Бурштинської ТЕС (Івано-Франовская обл.), що працює на експорт, була розгорнута в бік України. Незважаючи на те, що це рішення суперечило інтересам господаря ТЕС — Ріната Ахметова, сформований розклад справляв враження, що він знайшов компроміс із чиновниками Міненерго. Але поки енергоринок жив цією ілюзією, донецький бізнесмен вів відчайдушну боротьбу за збереження місця під експортним сонцем.
До останнього часу найбільшим головним болем його менеджерів був намір Міненерго скасувати правила, на підставі яких електроенергія для експорту закуповувалася на оптовому ринку країни за заниженою вартістю. Чиновникам було складно дорікнути у відсутності логіки. Так вони хотіли ліквідувати окрему касту компаній, що отримали право купувати струм на 30% дешевше інших учасників ринку.
На ці закиди експортери-пільговики, щоправда, завжди парирували просто: якби вони закуповували кВт-години за стандартним тарифом, українська енергія на зовнішньому ринку стала б неконкурентною. Зараз, коли Рінат Леонідович втратив колишній вплив, цього аргументу виявилося недостатньо. Втім, скасування цінової преференції не відбулося з технічних причин: не так давно автор цієї ідеї Юрій Продан позбувся посади голови Міненерго.
Там, за кормою
Новий керівник міністерства Володимир Демчишин поки з цього питання публічно не висловлювався, але є підстави вважати, що його ставлення до експортного бізнесу групи ДТЕК не сильно відрізняється від Продана.
Кращим доказом того є стратегія поведінки Демчишина на посаді глави Нацкомісії з державного регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), яку він займав до приходу в міністерство. Так, за даними «k:», в його бутність регулятор два місяці не утверджував ключові документи, на підставі яких повинен працювати енергоекспортний ринок.
Свою пасивність у НКРЕКП пояснював тим, що папери досі не пройшли погоджень з усіма міністерствами та відомствами. Але насправді ситуація набагато банальніша: без згаданого рішення регулятора оператор магістральних електромереж — держпідприємство «Укренерго» не може проводити торги на право доступу до ЛЕП, що автоматично виводить із цього ринку структури Ріната Ахметова.
Затіяна гра явно того варта, адже в одному тільки європейському напрямку Україна збуває електрики на суму близько $300 млн./рік. Але поки що ринок ще не усвідомив значущості події затягування з однієї причини. Формальне запровадження електронних аукціонів на експортно-імпортні операції з електроенергією відбулося лише недавно — 1 грудня, коли набрали чинності відповідні норми закону «Про засади функціонування ринку електричної енергії України», але з того часу «Укренерго» так і не провело відповідних торгів.
Хоча навіть якщо аукціони і відновляться, легше Ахметову від цього не стане. Причина банальна: у відповідності з новими умовами, порядок укладення договорів про доступ до пропускної спроможності міждержавного перетину ЛЕП значно спрощується. А це означає, що коло конкурентів ДТЕК на торгах ДП «Укренерго» буде різко розширено.
До речі, дефіциту в них немає і зараз. За останні тижні бажання займатися цим бізнесом висловлювали всі кому не лінь — від старійшин ринку (ДПЗД «Укрінтеренерго») до енергоекспортних новачків, серед яких фігурує ДП «Енергоатом» і ТОВ «Енергомережа-експорт-трейд». І хто з них стане новим фаворитом у цій сфері, зараз передбачити неможливо.
Дмитро Рясний
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас