В Україні обмежили максимальну зарплату для бюджетників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні обмежили максимальну зарплату для бюджетників

Казна та Політика
8280
В Україні з 1 січня 2015 року набрав чинності закон України № 76-VIII «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України». Закон опублікований у спецвипуску парламентської газети «Голос України» від 31 грудня 2014 р.
За словами прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка, в 2015 році максимальний розмір зарплати для працівників бюджетних установ і організацій не буде перевищувати 7 мінімальних зарплат.
«Якщо органи держвлади здійснюють процеси щодо оптимізації та скорочення свого апарату, то цей розмір не може перевищувати 10 мінімальних зарплат. Ця норма не поширюється на учасників АТО, на військових, на Антикорупційне бюро, Національне агентство з боротьби з корупцією», – заявив Яценюк.
Для співробітників державних компаній установлені обмеження розміру зарплат на рівні не більше 10 мінімальних зарплат, за винятком об’єктів державної власності, стратегічних підприємств, перелік яких визначає Кабінет міністрів.
Крім того, уряд має намір оприлюднити рівень зарплат службовців усіх державних компаній.
Крім того, чисельність ГПУ скорочується з 20 до 15 тис. При цьому, при звільненні з органів прокуратури, пенсійне забезпечення для співробітників прокуратури передбачено на тому ж рівні, як і для інших категорій.
При цьому в законі зберігаються норми про фінансування помічників-народних депутатів і консультантів.
Разом з тим, незмінними залишаються всі норми закону «Про освіту». «Прийняли таке рішення – обласним державним адміністраціям та органам місцевого самоврядування оптимізувати мережу методичних кабінетів у галузі освіти та скорочення витрат на їх утримання», – заявив Яценюк.
При цьому зберігаються всі норми, що стосуються вступу до навчальних закладів поза конкурсом. Безкоштовним харчуванням у професійно-технічних училищах будуть забезпечуватися діти-сироти, діти-інваліди, діти, позбавлені батьківського піклування, а також діти з малозабезпечених сімей, і уряд визначить відповідний порядок.
Було прийнято також рішення залишити положення про харчування для хворих в закладах охорони здоров’я без змін. «Я хотів би підкреслити, що це сотні мільйонів витрат, які необхідно буде забезпечити, не всі відразу. Це ж стосується фінансування харчування дітей у четвертій Чорнобильській зоні. Рівень фінансування залишиться на тому ж рівні, як і зараз», – заявив Яценюк.
Що стосується пільгового проїзду, то після обговорення законопроекту з парламентською коаліцією напрацьовано такий механізм: до 1 червня 2015 р. пільговий проїзд залишається без змін. З 1 червня 2015 р. ця пільга надається: інвалідам 1 та 2 групи, дітям-інвалідам, дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, учням із малозабезпечених сімей та особам, які їх супроводжують і які супроводжують інвалідів 1 групи та учасникам бойових дій.
За законом, пільги для осіб, віднесених до 1-2 категорії, які постраждали внаслідок чорнобильської катастрофи, надаються без урахування доходів. Санаторно-курортне лікування надається особам, віднесеним до 1 категорії постраждалих внаслідок чорнобильської катастрофи.
Нагадаємо, народні депутати підтримали в цілому законопроект № 1577 у ніч на 29 грудня 2014 р. За відповідне рішення проголосували 256 нардепів з 226 мінімально необхідних.
Президент України Петро Порошенко підписав цей закон 31 грудня.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас