The Diplomat: Китай - провідна біржа Азії 2014, а Аргентина - найкраща у світі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

The Diplomat: Китай - провідна біржа Азії 2014, а Аргентина - найкраща у світі

Фондовий ринок
931
Дані, зібрані австралійською компанією CommSec, показують, що на вершині світової фондової біржі в 2014 році виявилася Аргентина, за нею впритул йшов Китай, Індія виявилася четвертою, Пакистан восьмим, а Шрі-Ланка – 9 серед десятки провідних гравців за даними на 22 грудня, – пише Ентоні Фенсі для The Diplomat.
26 грудня зведений індекс китайської Шанхайської Фондової Біржі закрився на показнику 3,157, це зростання на 54% станом на рік, індекс Merval аргентинської Буенос-Айреський Біржі був на рівні 8,373, це зростання на 55%.
Індійський індекс Sensex S&P BSE показав 27,241, зростання на 31% за станом на рік; індекс KSE100 пакистанської Фондової Біржі Карачі показав 31,993, зростання на 33%, а індекс шрі-ланкійської Фондової Біржі Коломбо показав 7,309, зростання на 27%, – про що свідчать дані Bloomberg.
На іншому кінці шкали – Росія, яка здобула лаври фондового ринку з найгіршими у світі показниками, вона впала на 40% станом на п’ятницю, завдяки впадінню цін на нафту, міжнародним санкціям і обвалу рубля. У Росії також виявилася найслабкіша валюта, яка впала на 69% в річному численні за показниками на 22 грудня.
Високі біржові показники Аргентини були вражаючими, всупереч гіперінфляції і черговому державному дефолту, а серйозні успіхи китайської біржі слідують за декількома роками падіння ринкових показників, відображають монетарні стимули Пекіна, і вихід китайських інвесторів на біржу, незважаючи на слабкі економічні показники.
За повідомленнями, Societe Generale назвали Китай пріоритетним азійським ринком, хоча Крег Стівен з MarketWatch вказав на ризики того, що Пекін змусять послабити валюту з урахуванням зростаючих процентних ставок у США.
Успіхи індійського ринку свідчать про впевненість інвесторів у новообраному прем’єр-міністрі Нарендра Моді, а поліпшений економічний прогноз також допоміг пакистанській і шрі-ланкійській біржам. Очікують, що в наступному році Шрі-Ланка знизить податок з продажів і дефіцит бюджету до рекордного рівня з 1977 року, що допоможе підтримати настрої інвесторів.
Хоча для японських інвесторів 2014 став свого роду розчаруванням після серйозних успіхів попереднього року. Станом на 26 грудня, індекс Nikkei Stock Average піднявся до 17,818, це зростання на 11% в річному численні. Японська біржа впала до рівня 14,000 в першій половині року, але відновилася після останнього етапу покупки облігацій Банком Японії, включаючи біржові фонди.
Серед найуспішніших світових бірж минулого року тільки Венесуела (яка зайняла перше місце в 2013 році з ростом в 452%) і Пакистан (що зайняв 10 місце із зростанням в 32%) знову зайняли місця в першій десятці цього року, продемонструвавши, що переможці минулого року рідко повторюються.
Для азійських інвесторів кращими акціями 2014 року стали акції гонконгської компанії – виробника сонячних панелей Hanergy Thin Film Power Group, які продемонстрували зростання на 249%, а австралійський добувач залізної руди і виробник сталі Arrium показав найгірший результат в негативні 89%, – згідно зі звітом Bloomberg за 23 грудня.
2015: Видатна Індія?
Забігаючи наперед, коментатори назвали індійський ринок як один з найбільш ймовірних переможців завдяки нинішній її гонці. За словами Інді Сінгха з Fiducian, “Фондовому ринку Індії є ще куди прагнути”.
“Давно існувала приказка, що економіка Китаю виросла завдяки його уряду, а економіка Індії примудрилася вирости всупереч своєму”, – коментує Сінгх виданню the Sydney Morning Herald.
“Корупція і бюрократія досягли критичного рівня, а тепер прем’єр-міністр Моді говорить світові, що червона нитка перетворилася на червону килимову доріжку”.
Поліпшення показників споживчої і бізнес впевненості з часу призначення уряду Моді призвело до збільшення обсягів інвестицій на індійських біржах, цей тренд, швидше за все, буде продовжуватися, – говорить Сінгх.
“В Індії живе близько 1.3 млрд людей, річний ВВП країни знаходиться на рівні трохи нижче ВВП Австрії, з її населенням 22 млн осіб”, – говорить він. “Там завжди існував потенціал, а тепер, з урахуванням зростання впевненості, це нарешті стане ясно”.
Брокери BNP Paribas помістили Індію серед найуспішніших гравців азійсько-тихоокеанського регіону в 2015 році, разом з Філіппінами, Південною Кореєю, Тайванем і Таїландом. Але вони привласнили “нейтральний” рейтинг Китаю і “знижений” Гонконгу, Індонезії, Малайзії та Сінгапуру.
Від Японії також очікується повернення до норми в 2015 році, а індекс Nikkei потенційно подолає рівень 20,000 за підтримки поліпшення японської економіки і слабкою ієни. Аналітики, опитані Nikkei Asian Review, передбачили максимум в 20,958 і мінімум в 16,625, будівельні компанії і рітейлери отримають вигоди від більш високого внутрішнього попиту, автовиробники та інші експортери виграють від більш дешевої валюти.
Зарубіжні інвестори “вкладуть більше грошей в Японію, ніж в 2014 році, завдяки економічній стабільності і експансії”, – коментує Такасі Іто з Nomura Securities. Для Австралії CommSec спрогнозували, що індекс S&P / ASX200 досягне 6,100 до кінця 2015 року, це зростання приблизно на 13% в порівнянні з торішнім порівняно слабким показником зростання в 7%.
Але з урахуванням зниження цін на нафту і більш дешевої валюти в центральних банках, біржові інвестори в 2015 році можуть очікувати серйозний прибуток, в цілому по світових ринках, – про що говорять останні результати опитування аналітиків від Reuters.
“Різке падіння цін на нафту провокує сценарій глобального зростання в 2015 році вище 3%, а центральні банки продовжать наповнювати ринок ліквідними активами, це два позитивних фактора для фондових ринків”, – коментує Ерік Міжо з Amundi.
Покупці на азіатських фондових ринках будуть сподіватися, що цей тренд продовжиться в 2015 році.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас