Економічні прогнози-2015: Якою буде інфляція, безробіття і чи загрожує Україні дефолт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економічні прогнози-2015: Якою буде інфляція, безробіття і чи загрожує Україні дефолт

Казна та Політика
5224
Ми опитали експертів, якою вони бачать економіку країни в 2015 році. Нижче наводимо їх оцінки з рівня інфляції, інвестицій, кредитів, рівня безробіття, експорту/імпорту, реалістичності виконання держбюджету, стабільності банківської системи, загрозі дефолту.
Керівник секретаріату, головний експерт Ради підприємців при КМУ Андрій Забловський
Інфляція. У 2015 році її рівень очікується близько 19-20% (грудень/грудень). До цього можуть призвести підвищення тарифів на послуги природних монополій, введення тимчасового імпортного збору (5-10%), девальвація гривні до долара і т.п.
Інвестиції, кредити. Наступний рік з точки зору припливу прямих іноземних інвестицій і отримання іноземних кредитів буде також несприятливим, як і 2014 рік, адже це складно реалізувати в умовах економічної рецесії, що триваючого конфлікту на сході країни, спостережуваного відтоку капіталу. Основна зарубіжна фінансова допомога у 2015 році буде надходити від міжнародних організацій, таких як МВФ, Світового банку і т.п.
Виконання держбюджету. Заявлені параметри бюджету в 2015 році, на думку більшості експертів, виглядають досить оптимістично з причини закладених не зовсім адекватних макропоказників. У поточних умовах закладений в держбюджеті на 2015 рік дефіцит на рівні 3,7% виглядає заскладним. За моєю оцінкою, наступного року цей дефіцит буде не менше 4,5-5%.
Безробіття. Його рівень в 2015 році продовжить зростати на тлі зменшення чисельності держслужбовців, скорочення внутрішнього ринку робочої сили, банківської кризи, заморожування інвестиційних проектів і т.п.
Стабільність банків. Наступний рік для банківської системи буде ще більш складним, ніж нинішній. Це пов’язано з тим, що з ринку піде ще кілька десятків банків, які не зможуть виконати програми з рекапіталізації або знайти необхідних інвесторів.
Ризик дефолту. Така загроза для України в 2015 році посилиться через необхідність повернення зовнішнього боргу близько 20 млрд. дол., а також обмеженого зовнішнього фінансування. Щоб уникнути можливого дефолту нам необхідно, в першу чергу, заручитися підтримкою міжнародних фінансових організацій, “розкрити” внутрішні інвестиційні резерви, які лежать в області реальної боротьби з корупційними схемами (держзакупівлі, діяльність великих держпідприємств і монополій і т.п.).
Президент ценру антикризових досліджень Ярослав Жалило
Інфляція. Показник в 13,1%, запланований у бюджеті, видається дещо заниженим. Він явно прогнозно корелює з прогнозами валютного курсу та динамікою спаду ВВП, але, на мою думку, уряду доведеться вдаватися до “інфляційного податку” для поповнення бюджету. Це не так і погано, так як в умовах настільки глибокого спаду потрібно, все-таки, згадувати про стимулюючі монетарні інструменти і допустити заради цього помірну інфляцію.
 
Інвестиції, кредити. Зовнішні інвестиції практично заблоковані. Правда, можливий прихід великих інвесторів на основі міжнародних гарантій. Тут варто покладати надії на очікувану на початку року конференцію донорів і можливий запуск “Плану Маршалла”.
Вітчизняні інвестори теж будуть вельми обережні. Скоріше, буде відбуватися перерозподіл власності через падіння вартості активів і переміщення олігархів в “шкалі впливовості”.
Іноземні кредити, мабуть, будуть. Не тільки за програмою МВФ. Якщо нам вдасться показати практичні кроки у впровадженні європейських реформ, це можуть бути кошти від європейських структур і навіть окремих країн.
 
Експорт, імпорт. Можна очікувати деякого поліпшення ситуації з експортом, насамперед, через пожвавлення світової економіки і освоєння нових ринків. Але, якщо збережеться складна ситуація з Донбасом, суттєвого поліпшення очікувати не доводиться. Потенціал великий у аграрного експорту, але він буде залежати від погоди і спроможності сільгосппідприємств вкласти в майбутній урожай.
Девальвація продовжить обмежувати імпорт. Якщо зима буде не дуже жорсткою, вдасться ще заощадити на постачанні газу та іншого палива. Якщо вдасться досягти пожвавлення в другій половині року, це може зменшити показник падіння імпорту.
Безробіття. Його рівень буде зберігатися фактично високим. Стимулювати створення робочих місць навряд чи вдасться, як і значну детінізацію зайнятості.
Стабільність банків. Систему чекає укрупнення і злиття банків на основі посилення регуляторних вимог. Відновлення довіри вкладників буде проходити вельми повільно через нестабільну політичну ситуацію. Потрібні спеціальні заходи щодо активізації кредитування, спрямованого на відновлення економічного зростання.
 
Загроза дефолту. Цей ризик реальний, але, думаю, уряд в змозі його вирішити, якщо не буде загострення зовнішньополітичної ситуації і катаклізмів всередині країни.
Аналітик агентства “MPP Consulting” Павло Мельник
Інвестиції, кредити. В Україну інвестиції прийдуть тільки при створенні вигідних податкових умов для бізнесу в цілому. Фактично треба бути більш конкурентними у фіскальній політиці, ніж Польща чи Прибалтика. Кредити для рефінансування боргів нам дадуть, тим більше що в світових масштабах не такі й великі суми потрібні будуть.
Виконання держбюджету. У 2015 році рівень доходів і витрат з урахуванням прогнозованого рівня інфляції якраз виконати можна буде. Можливо, навіть показник дохідної частини збільшиться і дефіцит буде скорочений. Але це номінальні цифри. Реальні доходи природно знизяться на 4-5%.
Експорт, імпорт. Основні статті експорту будуть продукти харчування, продукція сільського господарства, програмне забезпечення, природні ресурси, легка промисловість. По металу і важкому машинобудуванні очікуватиметься спад. Імпорт, як і раніше, в основному електроніка, побутова техніка та автомобілі, але в набагато менших обсягах, ніж ми звикли.
Безробіття. Його рівень зафіксується в першій половині 2015 року. З третього кварталу можливе зниження рівня реального безробіття за рахунок активізації економіки.
Стабільність банків. Під загрозою сьогодні приблизно половина банківської системи України, тобто до кінця 2015 року ми можемо отримати приблизно 80-85 виживших і нормально працюючих банків. Якщо НБУ буде більш активно рефінансувати за рахунок емісії, то, можливо, кількість тих банків, що вижили, збільшиться. Головний ризик для всіх банків – це відтік грошей з системи. Тому якщо повернути довіру вкладників і переглянути свою політику, то у банків є великі шанси на порятунок ситуації вже зараз.
Загроза дефолту. Цей ризик буде залишатися в 2015 році, але ймовірність навіть менше, ніж навесні 2014 року. Щоб гарантовано уникнути дефолту, необхідно залучити в країну якомога більше інвестицій.
Економіст, екс-урядовий секретар КМУ Віктор Лисицький
  Інфляція. Буде на рівні 10%, плюс-мінус ще 2%. Вважаю, що коректна монетарна політика НБУ плюс потужна девальвація гривні утримають інфляцію на такому рівні.
Інвестиції, кредити. Іноземні інвестиції будуть вельми скромні тому, що у бізнесу збережеться невпевненість в ефективності реформ. А ось іноземні кредити прийдуть.
Виконання держбюджету. Виконуватися він буде важко, тому що бізнесу незрозуміло, як буде регулюватися його діяльність. Тому бізнес буде хитрувати.
Експорт, імпорт. Вони дещо зростуть. Зберігатиметься невеликий зовнішньоторговельний дефіцит.
Коновалова Христина
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас