Китайська Full Gold в 2015р планує почати виробництво золота в Киргизії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китайська Full Gold в 2015р планує почати виробництво золота в Киргизії

Банківські метали
186
Китайська компанія Full Gold Mining, що розробляє в Киргизії золоторудне родовище Іштамберди, в 2015 році перейде на повний цикл виробництва золота, повідомив директор Державного агентства з геології і мінеральних ресурсів Киргизії Дуйшенбек Зілалієв.
Раніше компанія займалася тільки видобутком і вивезенням руди.
За словами Д.Зілалієва, в 2014 році компанія припинила всі роботи на родовищі для впровадження нової технології. “Full Gold йде від використання в роботі ціаніду і переходить на менш шкідливу технологію виробництва. Вона вже привезла в республіку нові реагенти і завершила всі випробування в державній лабораторії. По двох дуже важливих показниках – витяганню золота та екологічності – нова технологія і поруч не стоїть зі старою. Втричі ці реагенти екологічніші”, – сказав він.
У квітні наступного року планується провести промислові випробування, “а в червні вони повинні повністю запуститися”, уточнив директор агентства.
Full Gold буде виробляти сплав Доре, як і розробник найбільшого в Киргизії золоторудного родовища Кумтор. Злитки будуть надходити на афінажних завод в Кара-Балті для подальшої переробки.
Full Gold Mining працює в Киргизії з 2007 року і є безпосереднім виконавцем киргизько-китайського проекту “Ресурси натомість інвестицій”, який передбачає фінансування китайською стороною реконструкції кількох ділянок автодороги Ош – Сари-Таш – Іркештам в обмін на надання прав на родовище Іштамберди із запасами золота 79,5 тонни.
Д.Зілалієв також повідомив, що влада Киргизії планує найближчим часом визначити дату і остаточні умови конкурсу на родовище Джером із запасами золота близько 100 тонн, яке по готовності до запуску стоїть на першому місці серед золоторудних родовищ республіки завдяки наявності інфраструктури.
Інтерес до участі в конкурсі проявляють 6-7 великих іноземних компаній, сказав керівник держагентства з геології. “Шанс реалізації ліцензії дуже високий. До родовищу є інтерес у досить великих компаній з Туреччини, Китаю, Великої Британії, Південної Кореї, Австралії. Дуже активний інтерес проявляють декілька компаній з Росії”, – зазначив він.
За словами Д.Зілалієва, на минулому тижні завершилося узгодження документів по конкурсу з низкою міністерств і відомств. Зараз вони направлені в Мін’юст, після схвалення яким пакет буде направлений в уряд для затвердження.
Як повідомлялося, агентство пропонує встановити стартову ціну ліцензії на рівні $100 млн. У минулому році уряд Киргизії вже оголошувало конкурс на дане родовище зі стартовою ціною $300 млн. Торги не відбулися через подачі тільки однієї заявки. Вартість ліцензії включала історичні витрати на розвідку і передбачувані витрати уряду Киргизії на можливі судові спори з попереднім власником ліцензії – компанією “Джеруйалтин” (ліцензія відкликана в 2010 році). Держагентство пропонує знизити стартову вартість, а можливі судові витрати покласти на майбутнього інвестора.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас