Guardian: у світовій економіці відбудуться істотні зміни в 2015 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Guardian: у світовій економіці відбудуться істотні зміни в 2015 році

Світ
3068
У 2015 році найбільш значущими факторами для розвитку світової економіки стануть ціни на нафту, а також фінансово-економічна обстановка в Росії, Китаї, США та Євросоюзі.
У 2015 році зі світовою економікою відбудуться істотні зміни, для багатьох країн 2015-й принесе надію на значне поліпшення фінансово-економічної ситуації, проте є фактори, які можуть ще більше погіршити вже існуючі проблеми, пише РИА Новости з посиланням на The Guardian.
Видання називає кілька факторів ризику – ціни на нафту, економічні проблеми Росії та України, самопочуття китайської та американської економік і боротьба з кризою в єврозоні.
Що стосується нафти, то, з одного боку, падіння цін на чорне золото позитивно вплине на споживчий попит і скоротить витрати компаній. З іншого боку, аналітики попереджають про те, що обвалення цін може створити “кредитний стрес”, який вплине на економіки Венесуели та Ірану, а також торкнеться і енергетичної галузі США, йдеться в статті.
Від ціни на нафту залежить і економічне благополуччя Росії. Якщо РФ не зможе подолати економічні труднощі в наступному році, вони викличуть “ефект доміно” в сусідніх як з Росією, так і з Євросоюзом державах, зазначає The Guardian.
Також у 2015 році увага буде прикута до двох найбільших світових економік – Китаю і США. 2014-й рік був досить непростим для Пекіна, він намагався впоратися з високим обсягом прострочених кредитів, пов’язаних зі стратегією “зростання за будь-яку ціну” навіть в 2008 році. Тепер очевидно, що зростання китайської економіки в 2015 році буде набагато більш повільним, ніж раніше. Яким би не було це сповільнення, варто очікувати, що обсяги експорту в Китай з інших країн в 2015 році впадуть, а крім того, вкрай дешеві товари з Китаю можуть спровокувати дефляцію, зокрема в єврозоні, пише видання.
Одним з головних складнощів для США в наступаючому році буде можливе рішення Федеральної резервної системи про підвищення базової процентної ставки. На даний момент ставка зберігається на рекордно низькому рівні – в 0,25% річних, однак очевидно, що відносне поліпшення ситуації у світовій економіці останнім часом рано чи пізно спричинить підвищення показника. Доти, поки не буде ясно, який вплив матиме підвищення ставки на економічну ситуацію, інвестори займатимуть вичікувальну позицію, а світові ринки будуть коливатися, вважає видання.
Що стосується єврозони, то 2015 рік також несе їй невпевненість у майбутньому. У 2014 році єврозона не зуміла подолати загрозу дефляції і показати переконливе зростання, і ці ж проблеми перейдуть в новий рік. Всі заходи, вжиті Європейським центробанком в минулі місяці, не стали панацеєю від усіх проблем, зокрема боротьби з дефляцією.
У ЄЦБ, на думку видання, залишилося тільки одна потужна зброя – кількісне пом’якшення – при якому центробанки купують фінансові активи для вливання певної кількості грошей в економіку. Досі подібна політика не проводилася через перешкоди з боку Німеччини, проте якщо ЄЦБ не піде на кількісне пом’якшення в 2015 році, це викличе відкриту паніку серед інвесторів.
Вже на початку 2015 року світова економіка опиниться на роздоріжжі. Один шлях приведе її до жвавого відновлення, якого влада багатьох країн очікувала з кінця 2007 року, завдяки падінню цін на нафту, що корисно для споживачів, а також економічному зростанню США. Інший шлях приведе світову економіку до чергової рецесії, оскільки вирішення гострих проблем, які виникли ще в 2008-2009 роках, далі відкладати неможливо, робить висновок The Guardian.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас