Курс гривні коливатиметься ще як мінімум півтора-два роки - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Курс гривні коливатиметься ще як мінімум півтора-два роки - експерти

Валюта
6914
Припинення обвалу курсу національної валюти залежить в першу чергу від оперативного формування каналу припливу іноземної валюти в країну.
Курс гривні буде підданий коливанням ще як мінімум півтора-два роки, а протягом 2015 року національна валюта продовжить тестувати дно, вважають експерти аналітичної групи Da Vinci AG.
«Висока волатильність курсу гривні буде спостерігатися як мінімум протягом наступних 1,5-2 років. Протягом 2015 року курс гривні буде продовжувати тестувати дно. Даний прогноз повинен визначати бізнес-стратегію вітчизняних підприємств в перспективі наступних 12 місяців», – йдеться в квартальному прогнозі Ukrainian Economic Trends Forecast.
На думку експертів, припинення обвалу курсу національної валюти залежить в першу чергу від оперативного формування каналу припливу іноземної валюти в країну, яка не може зводитися до допомоги міжнародних фінансових організацій, оскільки це провокує зростання держборгу, але не ліквідує причин системної і структурної кризи.
Експерти підкреслюють, що забезпечення припливу валюти і зміцнення національної валюти в довгостроковій перспективі можливе тільки шляхом реалізації структурних реформ в економіці та прогресу в боротьбі з корупцією, особливо в судовій системі. «Оскільки горизонт перебудови загальної системи експорту перевищує 3-5 років за умови значних фінансових вливань, єдиною можливістю оперативного зростання економіки залишається залучення зарубіжних інвестицій в малий і середній бізнес з високою часткою експортної орієнтації. Ставка на малий і середній бізнес – це пріоритет для національної економіки України в середньостроковій перспективі», – наголошується в звіті.
Експерти свідомо не дають прогнозні орієнтири щодо курсу долара і євро в 2015 році, проте відзначають, що розв’язання низки завдань дозволить пом’якшити ситуацію на валютному ринку. Зокрема, пропонується забезпечити вільний продаж безготівкової валюти «під товар», зняти обмеження на продаж готівкової валюти населенню в банках при одночасній ліквідації небанківських обмінних пунктів, організувати тимчасову систему продажу готівкової валюти громадянам України під закордонні поїздки в країни ЄС і США при наданні віз, заборонити продаж валюти іноземцям, ввести безготівковий обмін гривні на валюту з розміщенням на депозиті.
«Дані заходи дозволять з одного боку забезпечити можливість придбання іноземної валюти з метою забезпечення валютних витрат за кордоном, забезпечити приплив національної валюти в банківську систему України, а також закрити найбільш поширені схеми виведення іноземної валюти з внутрішнього ринку», – йдеться у звіті.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас