S&P услід за суверенним знизило до "ССС-" рейтинги 4 українських агрокомпаній — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

S&P услід за суверенним знизило до "ССС-" рейтинги 4 українських агрокомпаній

Кредит&Депозит
499
Міжнародне рейтингове агентство Standard&Poor’s (S&P), слідом за суверенним знизило рейтинги групи “Креатив”, MHP SA (Люксембург, МХП), ТОВ “Українські Аграрні Інвестиції” (УАИ, Київ) і агрохолдингу “Укрлендфармінг” до рівня “CCC-” з “ССС”.
Прогноз за рейтингами всіх компаній – “негативний”, повідомляється в прес-релізі S&P.
На думку агентства, вказані компанії, в разі оголошення суверенного дефолту, навряд чи зможуть демонструвати достатні показники ліквідності через ймовірного встановлення обмежень на конвертацію іноземної валюти та транскордонні перекази з іноземною валютою.
У свою чергу, Україні, якщо в найближчі кілька місяців не вдасться залучити додаткову міжнародну фінансову допомогу, суверенний дефолт може стати неминучим, наголошується в документі.
“За нашими розрахунками, доступні джерела ліквідності компаній у разі реалізації такого стресового сценарію будуть недостатні для покриття потреб в ліквідності, в тому числі для погашення короткострокових боргових зобов’язань і потреб у фінансуванні оборотного капіталу. Ми відзначаємо, що власна кредитоспроможність цих компаній, без урахування можливого негативного втручання з боку уряду, вище кредитоспроможності уряду України, що відображено в наших оцінках характеристик власної кредитоспроможності (stand-alone credit profile – SACP) відповідних компаній “, – повідомляється в прес-релізі.
За даними агентств, SACP групи “Креатив” та MHP SA знаходиться на рівні “b”, УАИ і “Укрлендфармінга” – на рівні “b-”.
“Рівень SACP визначається нашою думкою при “уразливому” профілі бізнес-ризиків компанії, що головним чином відображає дуже високі ризики країни, пов’язані з веденням діяльності в Україні, і нашою оцінкою профілю фінансових ризиків компаній”, – повідомляється в прес-релізі.
Агентство, крім того, зрівняло з рейтингом за зобов’язаннями в іноземній валюті, рейтинг у національній валюті. За його оцінками, у разі реалізації зазначеного стресового сценарію рейтинговані агрокомпанії однаково не зможуть обслуговувати і погашати зобов’язання і в національній валюті.
Як повідомлялося, S&P 19 грудня знизило довгостроковий рейтинг України за зобов’язаннями в іноземній валюті на один щабель – до рівня “CCC-” з “CCC”. Прогноз за рейтингом змінений зі “стабільного” на “негативний”.
При цьому S&P знизило довгостроковий рейтинг за зобов’язаннями в національній валюті з “B-” до “CCC +”, прогноз також погіршений зі “стабільного” до “негативного”.
Короткостроковий рейтинг в місцевій валюті переглянутий з “B” до “C”, рейтинг за національною шкалою – з “uaBBB-” до “uaB +”.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас