У 2015 році банки будуть «лопатися» частіше — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У 2015 році банки будуть «лопатися» частіше

Казна та Політика
2623
У 2015 році Нацбанк буде ще активніше закривати банки, ніж у цьому.
Базові умови для цього створює Кабмін, який в «бюджетному пакеті» серед інших подав законопроект №1564 («Про заходи, спрямовані на сприяння капіталізації та реструктуризації банків»).
По ньому банк будe автоматично визнаватися неплатоспроможними, якщо його не зможуть підтримати акціонери або націоналізувати держава.
На перше місце ставиться виконання нормативу щодо адекватності капіталу (розраховується діленням капіталу банку на його активи), який показує чи достатньо у банку власних грошей (капіталу, виділеного власниками), щоб покрити кредити, які він видав. Цей показник не повинен опускатися у фінустанови нижче 7%, причому, не просто після розрахунків працівниками самого банку, а за результатами стрес-тестування НБУ. Чиновники повинні прийти перевірити всі фінансові показники фінустанови і адекватність розрахунків, і перерахувати і підтвердити цей показник. Якщо він укладається в обумовлені 7% – до нього не буде жодних питань (зможе продовжити роботу), а якщо норматив буде порушений – від власників вимагатимуть грошей на збільшення капіталу.
Найгірше доведеться тим, фінустановам, чиї акціонери грошей не знайдуть – саме ці банки, згідно з урядовим законопроектом, будуть визнаватися неплатоспроможними або націоналізовуватися державою.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас