Видобуток вугілля в Україні впав до рівня Другої Світової — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Видобуток вугілля в Україні впав до рівня Другої Світової

Енергетика
701
Спад в українській промисловості продовжує поглиблюватися. Про це свідчать дані Державного комітету статистики, згідно з якими за 11 місяців нинішнього року країна втратила 10,1% обсягів промислового виробництва. Якщо розглядати статистику окремо за листопад, то обвал виробництва порівняно з минулим роком досягає 16,3%.
Триває катастрофа в вуглепромі. За минулий місяць українські шахтарі видобули на-гора тільки 2,25 млн тонн вугілля. При цьому ще на початку нинішнього року видобуток перебував на звичному для останніх років рівні 5 млн тонн на місяць. Як свідчать історичні довідники, останній раз настільки мінімальні обсяги вугілля в УРСР витягувалися в 1944 році, коли Донбас оправлявся від руйнівної окупації німцями, а у Львівсько-Волинському басейні «чорне золото» ще не видобувалося в промислових масштабах.
Як відгомін війни на сході – падіння виробництва коксу і продуктів нафтопереробки в листопаді на 40 з гаком відсотків (в цілому по року – 19,6%). І якщо раніше в цій галузі хвилював передусім рівень вітчизняного виробництва дизельного палива і бензинів, то тепер – коксу та напівкоксу. За 11 місяців останніх вироблено на 20,3% менше, ніж роком раніше. Правда, тішить, що є приріст на 3% в порівнянні з жовтнем – це боязка ознака того, що донбаські коксохіми, незважаючи ні на що, реанімують схеми поставок своєї продукції на металургійні підприємства.
Переробка нафти падає вже багато років (фактично в країні працює лише один нафтопереробний завод з шести), з початку року обсяги крекінгу склали 2,6 млн тонн, що майже на 18% менше, ніж роком раніше. Дизельного палива виробляється на 20,3% менше, бензинів – майже на 30%. Гостро необхідного для електростанцій мазуту вироблено в листопаді лише 14 тис. Тонн – це відразу у вісім разів менше, ніж у листопаді-2013.
Ще одна галузь, яка штовхає промислову статистику різко вниз, – транспортне машинобудування. Темп падіння у виробництві автотранспортних засобів, причепів і напівпричепів досяг 36%. І, судячи з попиту на ринку, як з боку індустрії, так і громадян, поки перелому тренда в цьому сегменті очікувати не варто.
Єдина галузь, яка росте – харчопром. Глибока девальвація гривні дозволила виробникам вітчизняних харчових продуктів та напоїв наростити виробництво за 11 місяців на 2,7%.
Різношерста географія
Ступор у промисловості відбувається вкрай нерівномірно по країні. Є регіони, в яких в умовах нинішньої загальної депресії спостерігається підйом. Понад 3% зросла з початку року промвиробництво у Вінницькій, Волинській, Житомирській, Закарпатській областях.
На Тернопільщині і зовсім аномалія: виробництво підскочило відразу на 15,7%. За словами колишнього губернатора області Олега Сиротюка, це відбулося за рахунок збільшення потужностей цукрових заводів, а також того, що відновили роботу два спиртових заводу. Як свідчать дані обласного управління статистики, бурхливе зростання за 11 місяців спостерігається у виробництві свинини (+ 158%), олії соняшникової (+ 64%), сирною продукції (+ 52%), а також дверей і вікон (+ 40%).
Звертає на себе увагу зростання у машинобудуванні на 61,5% (у тому числі на 31,3% у листопаді). Облстат не розкриває подробиць зростання в цій галузі. Але, за інформацією «Вістей», йдеться про розміщення замовлень на ремонт техніки, насамперед сільськогосподарського призначення, у найбіднішій регіоні України. До того ж нарощує виробництво на потужностях заводу «Квантор» (Збараж) філія львівського заводу побутових ламп «Іскра».
А ось в Луганській області в листопаді 2014 промислове виробництво скоротилося в 5,5 разу в порівнянні з аналогічним місяцем минулого року, в Донецькій – в 2,05 рази, у Сумській – в 1,24 рази.
Як свідчить Держстат України, від нинішньої промислової кризи страждає насамперед виробництво інвестиційних товарів (-21,7% за січень-листопад).
Генерація енергії впала на 13,4%, випуск споживчих товарів тривалого користування – на 13,1%, товарів проміжного споживання – на 8,5%. А ось споживчих товарів короткострокового користування українська промисловість стала випускати в цьому році більше: приріст становить 1,7%.
Промислове зростання в Україні,% до відповідного періоду минулого року
Щомісячний видобуток кам’яного вугілля, тис. тонн
Щомісячне виробництво електричної енергії, млрд кВт • год
Щомісячне виробництво чавуну, тис. тонн
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас