Імпорт квітів в Україну впав удвічі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Імпорт квітів в Україну впав удвічі

Особисті фінанси
1304
Квітковий ринок України суттєво просів. В першу чергу це видно з асортименту, який скоротився майже в 2 рази. Залишилася звична всім троянда, тюльпан, гвоздика, хризантема. Зменшилася і кількість декоративних рослин, призначених для складання та прикрашання букетів.
Ціни на квіти зросли, як і на всю продукцію на ринку. Споживча здатність і інтерес покупців впали. Це відбувається через те, що квіти все-таки не є товаром першої необхідності, а напередодні новорічних свят споживач про них зовсім забуває.
Українських покупців квіти перестали цікавити ще на початку 2014 року. Ринок обвалився перед 8 березня, в той час продавці закупили товар в очікуванні ажіотажу, а його не було. У той же час підскочив курс долара. За товар довелося розраховуватися за новими цінами, а купувати його ніхто не став. Боргові зобов’язання у деяких продавців збереглися досі.
В результаті імпорт квітів в Україну скоротився майже на 50%, а продавці, які залишилися на ринку квітів, більше уваги звернули на українських виробників.
Виробництво квітів в Україні
У складну ситуацію потрапили не тільки споживачі, але й виробники. В Україні не може бути ніякого іншого вирощування, окрім як тепличного. Теплиці дуже витратні самі по собі, для їх повноцінного утримання необхідно дотримуватися теплового, світлового режиму, а також регулювати вологість. Зараз під час подорожчання комунальних тарифів (тим більше з урахуванням зростання цін на газ), це стало робити набагато складніше.
Зростання собівартості позначається на роздрібних цінах на квіткову продукцію. У середньому ціна на українську троянду зросла на 10-15% в закупівлі.
Крім комунальної пастки, квіткарі потрапили в ситуацію, в якій вони не можуть скоротити виробництво квітів. Проблема полягає в тому, що кущ троянди – багаторічна рослина, і якщо припинити за ними доглядати або скоротити посівні площі, то в майбутньому відновлення буде трудомістким і витратним. Виробники змушені зараз вирощувати колишній обсяг квітів, від таких заходів якість квітки падає.
Ситуація з однорічними квітами, такими як еустома, альстромерія, тюльпан простіша. Кількість площ, на яких вирощувалися дані квіти, різко скоротилася. Зараз виробники залишили малу кількість позицій, які вони продовжать вирощувати. Тож споживачеві в наступному році особливо не буде з чого вибирати.
Експортувати залишки багаторічних квітів українські виробники не мають наміру. Раніше був невеликий експорт до Росії в 2008-2009 роках, але зараз він повністю закритий. Окремі компанії укладають невеликі експортні договори, але дотримуватися їх досить складно, тому що завжди в них прописано кількість щоденних (щотижневих) поставок. Причому Україна не може конкурувати зі світовими виробниками квітів – з Кенією, Колумбією, Голландією в першу чергу за якістю. Для того щоб у нас виростити троянду першого класу, нам необхідно затратити більше ресурсів, і ціна на квітку буде набагато вищою. Нашим квіткарям залишається лише внутрішній ринок.
Квіти в горщиках
Попит на квіти в горщиках слідом за зрізаними квітами зменшився. Вартість екзотичних квітів у горщиках, таких як орхідея, піднялася на 50%. У свою чергу листові і звичні для споживача квіти зросли в ціні на 30%.
Майже всі квіти в горщиках виробляються не в Україні. На сьогоднішній день у нас немає жодного комбінату, який би займався виробництвом кімнатних рослин, а те невелике виробництво, що існує, швидше допоміжне. Для того, щоб вирощування кімнатних рослин було ефективним, необхідно займатися 3-4 культурами. Вирощувати широкий спектр від квітучих до листяних рослин нерентабельно.
У наступному році на ринку швидше за все буде бідний асортимент кімнатних рослин, переважно невеликих розмірів за помірною ціною. Великі кімнатні рослини, такі як фікус, майже зникли з магазинів. Проблема полягає в дорогому перевезенні, яке, безперечно, підвищує ціну рослини.
Ірина Слободянюк, Президент Спілки українських квіткарів
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас