НБУ і міліція шукають золото, що зникло з одеського теруправління — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ і міліція шукають золото, що зникло з одеського теруправління

Казна та Політика
3307
В управлінні Національного банку в Одеській області в листопаді стався незрозумілий випадок – в сховищах управління пропало золото, точніше, його підмінили. Цей факт підтверджує офіційний лист регулятора, розраховане на внутрішнє користування, текстом якого володіє «Капітал». У прес-службі НБУ підтвердили автентичність цього документа.
У листі голова Нацбанку Валерія Гонтарєва вимагає від кількох департаментів регулятора провести розслідування за фактом «підміни цінностей» в територіальному управлінні. Його мала провести спеціальна комісія, що складається з керівників різних департаментів. Датою початку службового розслідування про факт підміни в документі значиться 24 листопада.
Право на купівлю
«Відповідно до закону про НБУ, територіальні управління регулятора мають право займатися скупкою дорогоцінного металу, так званого брухту», – пояснюють у прес-службі Нацбанку. Як стверджують в НБУ, золото підмінили саме на стадії прийому. «Під час проведення планового аудиту теруправління Нацбанку в Одеській області були виявлені факти порушення інструкції з цієї операції (скупки брухту дорогоцінного металу. -« Капітал »). В результаті було розпочато службове розслідування і за виявленими фактами порушення матеріали передані в правоохоронні органи », – повідомили в прес-службі регулятора.
У зв’язку з цим Гонтарєва просить комісію звернути основну увагу на архів відеозаписів, де відображений процес прийому, упаковки та передачі в сховище дорогоцінних металів, на відповідність наявного в сховищах золота даними бухгалтерського обліку і звіту про «рух придбаних цінностей» та ін. Звіт про виконану роботу слідча комісія повинна була надати департаменту аудиту ще 2 грудня. Про результати роботи комісії в Нацбанку нічого повідомити не змогли.
При цьому правоохоронні органи почали своє досудове розслідування у цій справі ще раніше. «Приморським РВ ОМУ ГУМВС України в Одеській області 19 листопада 2014 до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості за ч. 1 ст. 191 КК України за фактом привласнення цінностей управління НБУ в області. Процесуальне керівництво здійснює прокуратура Приморського району Одеси. Досудове розслідування триває, проводиться комплекс необхідних слідчих дій. Призначено низку експертиз », – розповіли «Капіталу» у прес-службі одеської прокуратури.
Крах системи
За непідтвердженими даними ЗМІ, загальна сума зниклого в одеському управлінні НБУ золота становить близько 5 млн грн. При цьому, за словами першого заступник голови правління Дельта Банку Євгенія Березовського, наприклад, вкрасти або підмінити клієнтські кошти, золоті злитки навіть у звичайному банківському сховищі фактично нереально. Що стосується власних коштів банку, то, каже Березовський, там ще більш складна система контролю. «Банківське золото здається на зберігання в Нацбанк. Гроші банку зберігаються тільки в рамках дозволених лімітів. Крадіжка цих коштів за змовою практично неможлива, оскільки процес контролюється великою кількістю незалежних підрозділів, – пояснює співрозмовник видання. – Теоретично можна все, але на практиці це вкрай малоймовірно».
Також варто враховувати, що в банках допуск до сховища мають тільки люди, які підписали договір про матеріальну відповідальність, розповів перший заступник голови правління банку «Контракт» Павло Крапівін. Відповідно, нестача дорогоцінного металу, яка виявиться при наступній інвентаризації, повинна буде компенсуватися за їх рахунок. «Після службового розслідування, природно», – додав він.
Ці факти роблять історію з підміною золота в управлінні самого Нацбанку ще більш загадковою. «У НБУ своя система контролю. Вони живуть дещо за іншими правилами. Там спочатку більше цінностей на зберіганні. В даному випадку напевно була змова, – говорить банкір, що побажав не називати своє ім’я. – Без відома керівництва управління це неможливо зробити ».
Марк Поллок
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас