Українські компанії перевірять за новим принципом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українські компанії перевірять за новим принципом

Казна та Політика
747
В українське законодавство буде введено новий для нас принцип контролю за трансфертними операціями – «принцип витягнутої руки». Нове поняття передбачено в законопроекті, який був схвалений 17 грудня на засіданні уряду. Про це повідомив «Вістям» начальник відділу перевірок трансфертного ціноутворення департаменту податкового та митного аудиту Державної фіскальної служби України Микола Мішин.
Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк наполягає, щоб зміни вступили в силу ще в цьому році, щоб оподаткування прибутку великих компаній за 2015 контролювалося вже за новими правилами.
Аналізу цін недостатньо
За словами Миколи Мішина, механізм буде введений в українське законодавство за наполяганням Світового банку та МВФ, які вважають, що діючі норми Податкового кодексу занадто орієнтовані на пряме порівняння ціни товару або послуги з ринковими при оцінці угод з офшорними та іншими компаніями, які можуть бути використані для мінімізації податкових зобов’язань.
У той же час трансферне ціноутворення (ТЦО) припускає використання більш широкого набору методів порівняння. Наприклад, у міжнародному праві застосовується «принцип витягнутої руки» – сукупність правил, що застосовуються для оцінки угод між пов’язаними особами, коли частина однієї компанії-учасника угоди належить іншій компанії-учаснику.
Міжнародні експерти пропонують Україні замість механічного порівняння вартості товару (послуги) оцінювати також доцільність і економічний ефект тієї чи іншої підозрілої угоди. Тобто податкова служба повинна буде як би «відсунути» один від одного учасників угоди і зрозуміти, укладали б вони її, якби не були пов’язані, чи ні.
«Представники Світового банку радять аналізувати не тільки ціну товару, а й інші чинники, що формують дохід, що компанія декларує», – говорить Микола Мішин. Наприклад, видав би платник кредит «сторонній» юрособі на тих же умовах. Якщо ні, то це сигнал про можливу схему ухилення від оподаткування, а значить, вимагає додаткової податкової перевірки.
Крім того, проектом передбачено зміну механізму визначення пов’язаних осіб. Наприклад, якщо кожне наступне підприємство-ланка в ланцюжку поставок володіє більш ніж 20% корпоративних прав попереднього або наступного, то всі підприємства в ланцюжку будуть вважатися пов’язаними між собою, і до них будуть застосовуватися правила контролю ТЦО.
Крім «витягнутої руки», законотворці пропонують ще ряд нововведень.
Натхненні першими успіхами контролю за цінами, в ДФС вважають, що після запуску системи контролю ТЦО прийшла пора вдосконалювати його методи, щоб в кінцевому підсумку поліпшити збирання податків.
Контрагентів проаналізують
Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк повідомив, що для боротьби з відходом від сплати податку на прибуток великими корпораціями буде запроваджено механізм порівняння цін контрактів зі світовими біржовими цінами. Зокрема, щоб не допустити випадків продажу руди, яка на біржі коштує $100, посереднику в офшорі за $50 з подальшим перепродажем, але вже без сплати податків в Україні. У ДФС кажуть, що буде складено перелік офіційних бірж, даними яких будуть користуватися контролери, а також складено перелік біржових товарів, ціни на які будуть моніторити.
Крім того, Світовий банк рекомендує розширити сферу дії закону про ТЦО на більш широке коло платників податків, включивши в нього всі компанії, чий сукупний дохід за рік перевищує 20 млн грн. Зараз, щоб потрапити під контроль загальний обсяг угод платника з конкретною офшорній або пов’язаної з платником компанією повинен перевищити 50 млн. грн на рік.
Правда, при цьому не будуть враховуватися операції з одним контрагентом об’ємом до 1 млн грн на рік, що дозволить відсікати малозначні операції. А от якщо співпадуть всі критерії, за якими визначаються контрольована операція, а обсяг угод з одним контрагентом перевищить 1 млн грн на рік, то платник зобов’язаний подати до податкової відповідний звіт.
Причому якщо обсяг операцій з одним партнером складе 1- 5 млн грн, то достатньо буде подати лише спрощений звіт разом з декларацією з податку на прибуток (до 1 березня року, наступного за звітним). У цьому доповненні до декларації достатньо лише повідомити податківців про те, що така операція була. Простіше кажучи, з ким, на яку суму, і який вид угоди був здійснений (продаж товару, послуга, фінансові позики).
Платники, чий обсяг операцій складе більше 5 млн грн з одним контрагентом, вже повинні будуть в своєму звіті розкрити до 1 травня інформацію повністю, як того нині вимагає закон.
Часу дадуть менше
Очевидно, нові вимоги призведуть до зміни формату і об’єму даних, які треба буде вносити до звіту. Тому, як тільки законопроект потрапить до парламенту, почнеться робота по зміні звітності. «Завершити її планують до лютого-березня, щоб бізнес встиг підготуватися до змін», – говорить Микола Мішин.
У законопроекті також запропоновано уніфікувати процедуру подачі документів на запит податкових органів. Як писали «Вести», після отримання звітів по контрольованих операціях податківці виявляють серед них підозрілі і можуть запросити первинні документи, а також інші підтвердження справедливості ціни контракту. Зараз великі платники можуть «тягнути» два місяці з подачею документальних доказів розрахунку ціни контракту, а всім іншим відводиться на це всього місяць з моменту отримання запиту податківців.
Проектом пропонується обмежити його одним місяцем для всіх компаній. І це ще добре, тому що на Заході сроки ще коротше. «СБ вважає, що платник відразу після здійснення операції повинен готувати документацію або бути готовий до цього. Наприклад, в США податкові органи можуть запросити всі документи відразу після здійснення угоди », – пояснює Микола Мішин.
Костянтин Симоненко
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас