При вирішенні проблеми валютних позичальників необхідно врахувати думку МВФ - НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

При вирішенні проблеми валютних позичальників необхідно врахувати думку МВФ - НБУ

Кредит&Депозит
2778
При вирішенні проблеми валютних позичальників, які зазнають значних втрат через пришвидшення девальвації гривні, необхідно врахувати думку міжнародних кредиторів країни, вважає директор юридичного департаменту НБУ Віктор Новиков.
“Тут дуже важлива позиція МВФ і СБ, оскільки це наші кредитори – їхня позиція повинна бути врахована”, – сказав він агентству “Інтерфакс-Україна” в ході засідання Комітету з питань фінансової політики та банківської діяльності в середу.
Щодо “законопроекту Князевича”, яким пропонується механізм врегулювання зобов’язань валютних позичальників в умовах ослаблення гривні, В.Новиков зазначив, що його положення доцільно переглянути з урахуванням нових курсових реалій.
“Він приймався зовсім в інших умовах … нові виклики і проблеми – потрібен перегляд деяких позицій цього законопроекту”, – сказав чиновник.
Як повідомлялося, в липні парламент прийняв за основу законопроект №4185а-2, який передбачає надання можливості фізичній особі-позичальнику провести реструктуризацію зобов’язань за кредитом в інвалюті: реструктуризації підлягають лише зобов’язання по кредиту в інвалюті на суму до 1 млн грн (за офіційним курсом на 1 січня 2014), який був отриманий на придбання житлової нерухомості для власного проживання (єдиного житла).
Реструктуризація зобов’язань по кредиту проводиться шляхом перерахунку несплачених зобов’язань по кредиту в гривню за її офіційним курсом до інвалют, встановленим на дату проведення реструктуризації.
Разом з тим плата за використання кредиту після перерахунку встановлюється до кінця дії договору зі змінами в розмірі фіксованої процентної ставки, яка діяла за кредитом до моменту реструктуризації.
Законопроектом також передбачається, що розмір щомісячного платежу за реструктуризованими зобов’язаннями не може перевищувати розмір місячного платежу по такому кредиту до його реструктуризації, переліченим в гривню за офіційним курсом на 1 січня 2014 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас