У Гонконзі затримали понад 200 осіб під час зачистки табору демонстрантів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Гонконзі затримали понад 200 осіб під час зачистки табору демонстрантів

Світ
365
Тривалі протести в Гонконзі, що отримали назву Occupy Central, влада міста вирішила, по всій видимості, остаточно припинити. Табір демонстрантів в центрі, в районі Адміралті, силами поліції ліквідували, розчистили від наметів і сміття магістралі і відновили автомобільний рух, передає Reuters. Під час ліквідації табору були затримані не менше 209 осіб, незважаючи на те, що зіткнень з демонстрантами не було.
Під час проведення операції, санкціонованої Верховним судом Гонконгу, учасники протестів в цілому поводилися мирно і в конфронтацію з поліцією не вступали. Проте деякі з них відмовилися покидати свій табір. У поліцейську ділянку були доставлені студентські активісти, ряд опозиційних політиків, а також медіамагнат Джиммі Лай і гонконгська поп-співачка Деніз Хо, передає ТАСС.
Всі затримані влаштували сидячий страйк, однак поліцейські затримали їх і посадили в автобуси. У підсумку протестні акції, що тривали близько 75 днів, майже повністю закінчилися. Однак лідери студентів, які протестували проти обмежень на виборах голови адміністрації Гонконгу 2017 року, вважають, що “це ще не кінець”, і обіцяють відновити протести.
Раніше міська влада вже робила спробу розібрати намети, однак це вилилося в зіткнення з протестуючими. В результаті правоохоронці застосували проти демонстрантів, які не збиралися здаватися, сльозогінний газ і затримали щонайменше 80 осіб.
Додамо, що 1 грудня сотні людей в касках і захисних масках з табору в районі Адміралті вйшли до поліцейських кордонів в спробі прорватися до адміністративних будівель.
У ніч на 1 грудня двоє студентських лідерів, Натан Лау і Оскар Лай, закликали протестувальників оточити урядові установи і блокувати їх роботу до середини дня. Вони запевняли, що учасники акції не мають наміру вступати в протистояння з поліцією. Проте незабаром після призову групи активістів в шоломах, захисних окулярах і масках, кинулися на поліцейських, оточили Тамар Парк. Друга група атакувала правоохоронців, які блокували сусідню вулицю Ланг Під. В руках у багатьох з них були парасольки – символ гонконгського протестного руху.
Поліція змушена була використовувати проти демонстрантів сльозогінний газ і гумові кулі. Протестувальникам вдалося подолати деякі поліцейські кордони, але на підступах до офісу глави адміністрації Гонконгу їх зупинили. Тоді затримали щонайменше 40 активістів.
Коли більше двох місяців тому почалися протести (“Окупуй Централ” – один з округів Гонконг, або “революція парасольок”), організатори акцій стверджували, що протестують, оскільки влада КНР порушила обіцянку забезпечити демократичні вибори і високий ступінь автономії Гонконгу. У жовтні на вулиці виходили десятки тисяч людей, студенти і школярі жили і готувалися до іспитів у наметах прямо на бруківці.
Демонстранти вимагали також відставки глави Гонконгу Ляна Чженьін. У той же час переговори влади з протестувальниками не привели до компромісу. Лян Чженьін дав зрозуміти, що не має наміру подавати у відставку. Він засудив “незаконні акції” і зазначив, що вони не змусять Пекін переглянути рішення щодо політичних реформ.
У блозі Анатолія Шібкова опубліковані фотографії останніх днів протестів. Також наголошується, що протести, швидше за все, продовжаться. “Тут все ще тільки починається. Місцева влада виграла битву за кілька гонконгських вулиць. Але програла більш важливу битву – за гонконгців”, – пише блогер.
“Те, що починалося, як битва“за чесні вибори”, потихеньку перетворюється на боротьбу за незалежність. Колоніальні прапори і парасольки на балконах. Схоже, парасолька стає символом опору, можливо – на довгі роки боротьби”, – підсумовує автор.
За матеріалами:
МIА Рейтер
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас