Посилення долара стало загрозою для країн, що розвиваються — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Посилення долара стало загрозою для країн, що розвиваються

Валюта
706
Коли в останні кілька років ринки, що розвиваються стали сповільнюватися разом зі світовою економікою, експортерам з країн стало складно встигати за світовим попитом. У теорії знецінення їх валют, що прискорилося на цьому тижні, може допомогти.
А може і не допомогти. Девальвація може бути як інструментом вирішення проблем, так і банальним наслідком економічної слабкості. До того ж зниження впевненості в завтрашньому дні і зростаючий тягар боргів напевно переважать підвищення конкурентоспроможності.
Частково проблема полягає в тому, що зниження цін на нафту та інші сировинні товари в цілому принесло економікам, що розвиваються більше поганого, ніж доброго. Експортери сировинних товарів втратили більше, ніж виграли імпортери, вважає голова відділу економік, що розвиваються Citi Research Девід Любін.
«Коли ціни на сировинні товари падають, нелегко бути впевненим у ринках, що розвиваються, – сказав він. – Адже активи на ринках часто зав’язані саме на експорт сировини. Не дивно, що привабливість портфельних інвестицій в такі активи знижується разом бажанням інвесторів ризикувати ».
Страждають навіть імпортери сировинних товарів кшталт Туреччини. Любін зазначає, що певні позитивні зміни в сальдо поточного рахунку Анкари від зниження цін на нафту були з лишком компенсовані зменшенням обсягів потоків портфельних інвестицій. Турецька ліра, злегка прийшовши до тями в першому кварталі поточного року, знову почала падати.
І Бразилії, що експортує сировину, яка в 2010 р скаржилася, що через слабий долар вона знаходиться в невигідному становищі, ослаблення реала не принесло очікуваного полегшення. Для Бразилії та інших країн це демонстрація того, що знецінення валюти недостатньо. Необхідно нарощувати конкурентоспроможність, залучати інвестиції, підвищувати продуктивність.
Звичайно, робити фундаментальні висновки з короткострокової зміни валютних курсів – небезпечно. Зараз небезпечно навіть більшою мірою, ніж будь-коли. Регулярна гостра нестача ліквідності в останні два місяці призвела до скачок цін на всі активи, збільшивши вплив на вартість валют, що погано піддаються аналізу факторів. Тим не менш, чим би не визначалися нині курсові величини, знецінення валют країн, що розвиваються швидше підкреслить їх економічну вразливість, ніж буде стимулювати зростання.
Багато економістів вважають, що через відсутність структурних реформ в більшій частині світу, що розвивається, в останні роки експорт перестав бути двигуном зростання для економік, що розвиваються. Виїжджати далі тільки за рахунок дешевої робочої сили не вийде.
З опублікованої на цьому тижні аналітичної записки, підготовленої експертами консалтингової компанії Capital Economics, випливає, що останні кілька років зростання обсягів експорту країн було не просто слабким – воно відставало від темпів зростання ВВП. З чого був зроблений висновок: «Не можна розраховувати, що попутний вітер, який підтримував вражаючі темпи зростання експорту країн в 2000 х, зможе забезпечити таку ж підтримку зростання в найближчі роки».
Тому посилення долара для ринків, що розвиваються швидше загроза, а не нові можливості. Новина це? Ні. Країни, що розвиваються в минулому завжди страждали від посилення долара. Їх уряду займали за кордоном у доларах (часто навіть прив’язували свою валюту до американської), а потім страждали від збільшення боргів у місцевій валюті, коли долар починав зростати.
Банк міжнародних розрахунків, міжнародна фінансова організація, у функції якої входить сприяння співпраці між центральними банками і полегшення міжнародних фінансових розрахунків, на цьому тижні попередив, що швидке збільшення боргів компаній із країн може призвести до значних валютних диспропорцій.
Повною мірою оцінити масштаб проблеми не змогли навіть в БМР, але експерти нагадують, що обсяги банківського кредитування ринків, що розвиваються збільшилися до $3,1 трлн до середини 2014, причому здебільшого це були доларові запозичення. На додаток до цього небанківські приватні позичальники з країн, що розвиваються в 2009-2012 рр. випустили міжнародних боргових зобов’язань на $375 млрд і ще вдвічі більше за чотири роки перед кризою. У результаті з різке посилення долара компанії з країн, що розвиваються зазнали збитків у десятки мільярдів доларів. Багато хто з них збанкрутували.
Передбачити негативні наслідки знецінення валют країн, що розвиваються не можна. Але майже напевно знецінення принесе їм більше шкоди, ніж користі.
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас