Пенсійний вік українцям хочуть підвищити до 65 років - і обмежити виплати пенсій працюючим пенсіонерам до 90% від призначеної — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пенсійний вік українцям хочуть підвищити до 65 років - і обмежити виплати пенсій працюючим пенсіонерам до 90% від призначеної

Казна та Політика
14718
У Міністерстві фінансів планують заощадити близько 4,3 млрд гривень шляхом підвищення пенсійного віку чоловікам і жінкам до 65 років та обмеження виплати пенсій працюючим пенсіонерам до 90% призначеної пенсії, але не нижче розміру прожиткового мінімуму встановленого для осіб, які втратили працездатність.
Про це йдеться в рекомендаціях щодо змін в законодавство, підготовлених Міністерством фінансів України, з метою оптимізації видатків з держбюджету.
Документом також пропонується призупинити індексацію пенсій до стабілізації економіки України. У міністерстві порахували, що це дозволить заощадити близько 2,8 млрд гривень.
Крім того, Мінфін хоче здійснити перерахунок пенсії із застосуванням відсотка від суми перерахованих до Пенсійного фонду України страхових внесків, а не від заробітної плати.
Передбачається заморожування розміру середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески та призначаються пенсії, на рівні 2014 року. У міністерстві Наталії Яресько впевнені, що це сприятиме відновленню соціальної справедливості в частині скорочення розривів у розмірах пенсій, які обумовлені роком виходу на пенсію. Ця норма може торкнутися 446,7 тис. українців і дозволить заощадити 394 млн. гривень.
Відомство запропонувало врегулювати питання щодо підвищення пенсійного віку та страхового стажу, необхідного для призначення пенсії, для осіб, які мають право на пільгову пенсію і пенсію за вислугу років, у зв’язку з тим, що пенсійне забезпечення зазначених категорій громадян не було вдосконалено під час здійснення пенсійної реформи в 2011 році. Так, пільговий пенсійний вік може підвищитися для жінок – на 10 років, для чоловіків – на 5 років, а необхідний стаж, що дає право на пенсію за вислугу років може підвищитися на 7 років. За підрахунками чиновників реальна економія від таких дій може скласти 531, 8 млн гривень.
Пропонується також переглянути мінімальний розмір пенсії в разі втрати годувальника, які призначаються членам сімей військовослужбовців та правоохоронців, в частині виплати такої пенсії в двократному розмірі прожиткового мінімуму виключно сім’ям осіб, які загинули захищаючи Батьківщину. Йдеться про скасування пенсій по втраті годувальника для членів сімей військовослужбовців, які не є учасниками АТО та інвалідами війни. Економія в такому випадку може скласти 893, 3 млн гривень.
Документ передбачає обмеження права на отримання привілейованих пенсій для нових пенсіонерів.
Пропонується знизити розмір пенсії, призначеної за спеціальними законами з 70% до 60% заробітної плати. У середньому зменшення пенсії державного службовця складе близько 373 гривень, а народного депутата – близько 1000 гривень. Також заморозити перерахунок спеціальних пенсій у разі підвищення заробітної плати працюючим державним службовцям та прирівняним до них осіб. Це стосуватиметься 165300 українців, а реальна економія складе 34,4 млн. гривень.
Крім того, Міністерство фінансів хоче здійснювати доплати до пенсії дітям війни в порядку і розмірах, встановлених Кабінетом міністрів України. Таким чином відомство планує заощадити майже 3,5 млрд гривень.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас