Кабмін введе тотальний контроль над доходами та витратами українців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін введе тотальний контроль над доходами та витратами українців

Казна та Політика
32422
Кабмін продовжує по порціях розповідати про свої плани по тому, як боротиметься з кризою і з відсутністю грошей у скарбниці. Не встигла громадськість відійти від шоку після пропозицій з обмежень соціальних витрат, як з’явилися нові пропозиції. Цього разу з приводу наповнення дохідної частини бюджету. Якщо коротко – податки підвищать.
ЗАПЛАТЯТЬ ВСІ
Згідно з підготовленим законопроектом, уряд пропонує скоротити кількість діючих податків і зборів з 22 до 9. «Це всього лише механічне об’єднання існуючих платежів. А повністю скасовуються тільки збори, надходження від яких до бюджету були мізерними. Передбачуваного спрощення не відбудеться, тому що кожен платіж у складі об’єднаного податку доведеться, як і раніше, розраховувати окремо. Адже у нього своя податкова база і спосіб розрахунку », – прокоментував «Вістям» пропозицію керівник податково-юридичної практики в Україні міжнародної консалтингової компанії EY Володимир Котенко.
При цьому влада сильно збільшують навантаження на населення: пропонується підвищити на 5% акцизи в роздробі (що перейде на кінцеву ціну для споживача), в 4 рази ставку пенсійного збору з операцій купівлі готівкової валюти для фізичних осіб (з 0,5% до 2% ), продовжити ще на один рік стягування військового податку, а також скасувати пільги по сплаті податку на житлову нерухомість – його змусять платити всіх без винятку (навіть власників невеликих квартир), тобто скасують діючі зараз пільги – поки від нього звільнені власники квартир до 120 кв. м і будинків до 250 кв. м. При ставці 24 грн. за один квадратний метр це буде означати, що за квартиру в 50 квадратів 1200 гривень на рік. «Це може вплинути на вартість оренди, швидше за все, господарі квартир піднімуть ціни для наймачів – десь на 10%», – сказав нам віце-президент міжнародної федерації нерухомості «ФІАБСІ-Україна» Олександр Бондаренко.
Крім того, замість двох нині діючих ставок податку на доходи фізосіб уряд пропонує ввести прогресивну шкалу від 15% до 25% за принципом «чим вищий дохід – тим більше податок». «В Україні вже застосовувалася прогресивна шкала, і від неї відмовилися, оскільки громадяни намагалися не світити високі доходи. Ідеальним був би варіант зберегти ставку на рівні 15% для всіх платників », – говорить Володимир Котенко.
Ще одним неприємним сюрпризом буде скасування практично всіх пільг зі сплати податків (в тому числі і для IT-галузі).
Нарешті, чимало нового обіцяє уряд і для підприємців-спрощенців. Публічно декларується, що їм знизять ставку єдиного податку. Але якщо вчитатися в документ, то це стосується лише двох груп платників: максимальна ставка податку єдиноподатників, які платять ПДВ, зменшується з 5% до 2%, а тих, хто платить ПДВ у складі єдиного податку, – з 7% до 4%. Зате всіх стосується норма про заборону для підприємств відносити 50% виплат спрощенцям на валові витрати (тобто юрособам стане невигідно працювати з єдиноподатниками). Буде також впроваджена норма про обов’язковість касових апаратів для всіх спрощенців, крім ринкових торговців.
У програмі уряду міститься приваблива норма про зниження єдиного соціального внеску з 41% до 15%. Це знизило б навантаження на фонд оплати праці. Але в програмі сказано, що ця норма буде впроваджуватися поетапно. І наскільки розтягнуться ці етапи, неясно. Враховуючи, що зараз в Пенсійному фонді величезний дефіцит і він має тенденцію до збільшення, вкрай сумнівно, щоб найближчим часом уряд пішов на зниження ставки.
ТОТАЛЬНИЙ КОНТРОЛЬ
Збільшення податків, як правило, спонукає населення і бізнес йти в тінь. Держава вирішила з цим боротися шляхом тотального контролю за доходами та витратами громадян. Для цього, як розповів головний експерт групи «Податкова реформа» проекту «Реанімаційний пакет реформ» Ілля Несходовський, громадянам пропонується з 1 січня по 31 жовтня 2015 подати так звану нульову декларацію, в яку внести всі наявні цінності – нерухомість, автомобілі, коштовності, депозити в банках, цінні папери, яхти. Не потрібно пояснювати походження всього цього добра.
А потім щороку доведеться показувати витрати і доходи. І якщо перші не перевищують друге, то все нормально. Але якщо виявиться, що хтось купив будинок ціною в шість своїх річних зарплат, а звідки гроші, незрозуміло, то з різниці між річним доходом і сумою покупки доведеться заплатити податок за ставкою 30%.
Щоб стимулювати громадян показувати доходи, держава загрожує всім, хто не зробили цього добровільно, записати в «задекларовані» активи 200 тис. грн: не подав декларацію, значить – твої активи коштують 200 тис. грн, плюс все майно, яке влада знайде, зареєстроване в реєстрах рухомого і нерухомого майна.
Контролювати витрати українців уряд пропонує, звівши до мінімуму готівкові розрахунки – всі великі покупки (понад 15 мінімальних зарплат – 18,2 тисячі гривень) потрібно буде здійснювати за допомогою карток. При цьому при покупках на 20 мінімальних зарплат (24 тис. грн і більше) і більше продавців товарів і послуг зобов’яжуть додатково ідентифікувати людей.
Тримати гроші під подушкою не вдасться: щоб довести своє право власності на готівкові кошти, їх доведеться віднести в банк, покласти на рахунок і задекларувати (принести довідку з банку). А в банку дохід по депозиту обкладуть податком. Замість діючих зараз 15% з відсотків по депозиту уряд пропонує ввести прогресивну шкалу – від 15% до 25%. Голова комісії УСПП з питань економічної політики Юлія Дроговоз вважає, що в умовах тотальної недовіри банківській системі це може тільки погіршити ситуацію.
ЖКГ ПОДОРОЖЧАЄ В РАЗИ
Крім податків, уряд готує та інші непопулярні заходи. Норми щодо збільшення тарифів на енергоресурси для населення «до ринкового рівня» включені в програму уряду. «Йдеться про підвищення тарифів у чотири рази для населення. При нинішній системі «Нафтогаз» субсидується державою, що дозволяє встановлювати низькі тарифи населенню. Уряд перемістить акцент з субсидування «Нафтогазу» на прямі, адресні виплати населенню », – говорить виконавчий директор міжнародного центру Блейзера Олег Устенко.
Спрогнозувати реакцію громадян, за словами соціолога Юрія Гаврилечка, буде складно, адже досі найбільш активна його частина багато прощала владі. «З іншого боку, у Вінниці днями трапився локальний Майдан – люди готові захищатися, – вважає соціолог. – Що стосується економічно обґрунтованого рівня, його бути не може – послуги монополізовані та інших підстав, крім жадібності, немає. Адже реальної собівартості ніхто не рахував ».
Також передбачається і зростання тарифів на електроенергію: громадян зобов’яжуть платити за кіловати за цінами, порівнянними з тими, за якими Київ продає електроенергію на Захід. «До девальвації гривні тариф на електрику треба було підвищувати в три рази, зараз, відповідно, в шість разів», – пояснив енергоексперт Дмитро Марунич.
У ПАРЛАМЕНТІ ПОДАТКОВИМИ ІДЕЯМИ КАБМІНУ НЕЗАДОВОЛЕНІ
Депутати правлячої коаліції не в захваті від податкових пропозицій уряду і обіцяють їх сильно підкоригувати.
«Важко сказати, як проголосує парламент, оскільки таких голосувань у ньому ще не було, – говорить Наталія Новак, Блок Порошенко. – Що стосується мене, я за податок на нерухомість, але спочатку він повинен бути дуже щадним. 1-2 тисячі гривень на рік за невелику квартиру для простих людей – це великі гроші. Введення нових податків можна перетерпіти при зростаючій економіці, але зараз, коли доходи падають, ціни на продукти та комунальні послуги зростають, будь-який новий податок може стати непідйомним. Думаю, що, швидше за все, цей закон буде прийнятий, але за ключовими позиціями цифри в ньому можуть виявитися іншими ».
«Ми сьогодні обговорювали з економістами, що в нинішньому вигляді приймати проект не можна, – вважає Ігор Попов, Радикальна партія. – Неправильна ключова філософія: посилюється фіскальний тиск на бідних і самозайнятих, в той час як рентні платежі і все інше, що стосується великого бізнесу, не збільшуються. Думаю, податок на нерухомість буде прийнятий, але чітко пропишуть категорії, що мають право на пільги. Безумовно, треба викинути норму про обов’язкові касові апарати, інакше дрібний бізнес збунтується. І норму про 30% податку на незадекларовану різницю необхідно відміняти – вона дає таке роздолля для податківців, які за 5% замість 30% вирішуватимуть, чиї витрати обкладати, а чиї ні».
В опозиції ідеї Кабміну критикують. «Ось, наприклад, за декларацією прем’єр у нас – зовсім бідна людина, – розмірковує екс-міністр праці Михайло Папієв. – Але ми-то знаємо реальну ситуацію з його добробутом. Раз вже говоримо, що потрібно все виводити з тіні, потрібні два моменти: декларування витрат і амністія капіталів. А її влаштовувати без підвищення інвестиційної привабливості безглуздо. Що стосується тарифів на послуги ЖКГ і газ … Яценюк хоче підвищити їх до ринкового рівня – нехай підвищує зарплати і пенсії. І ще дуже цікаво, за якою ціною вони будуть продавати газ для населення – з тієї, що купуємо за кордоном? Населення завжди споживало газ власного видобутку, у якого зовсім інша собівартість ».
Костянтин Симоненко, Тарас Козуб
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас