Власники облігацій VAB Банку вимагають ревізії останніх операцій фінустанови — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Власники облігацій VAB Банку вимагають ревізії останніх операцій фінустанови

Кредит&Депозит
1548
Група фінансових установ і компаній з управління активами, які спільно володіють облігаціями ВіЕйБі Банку (VAB Банк, Київ) на суму $125 млн, вимагають повного і публічного розслідування недавніх операцій фінустанови, пропонують варіанти виходу з ситуації, що склалася.
Відповідний лист президенту, прем’єр-міністру, генпрокурору, головам МВС, СБУ та Нацбанку, а також бенефіціару банку Олег Бахматюку на минулому тижні направила представляє власників облігацій юридична фірма Clifford Chance LLP.
Згідно з документом, копією якого володіє агентство “Інтерфакс-Україна”, власники облігацій звертають увагу на той факт, що на момент порушення своїх зобов’язань за облігаціями в третьому кварталі цього року VAB Банк збільшив кредитний портфель з 17,2 млрд грн до 18,9 млрд грн, однак потім протягом семи тижнів (по 21 листопада 2014 року, коли була введена тимчасова адміністрація), портфель зменшився до 10,5 млрд грн.
Автори листа також вказують, що за вказані сім тижнів в пасивах банку депозити корпоративних клієнтів скоротилася до 483 млн грн з 3,6 млрд грн, тоді як зменшення депозитів роздрібних клієнтів було незначним – до 10 млрд грн з 10390 млн грн.
Відповідно, власники облігацій хочуть переконатися, чи не є вказане раптове зниження суми кредитів і депозитів преференційними операціями з пов’язаними особами, а саме – агрохолдингами “Укрлендфармінг”, “Авангард” або – з банком “Фінансова ініціатива” (Київ), тим більше що Нацбанк заявляв про значну кількість операцій банку з пов’язаними особами.
Їх занепокоєння також викликає те, що такі зміни показників відбулися в період, коли НБУ, по всій видимості, здійснював моніторинг банку і надавав йому державні кошти, в тому числі 2640 млн грн з червня 2014 року.
Власники облігацій очікують, що Нацбанк і О.Бахматюк будуть вживати всіх можливих заходів для погашення заборгованості перед кредиторами в повному обсязі. На їхню думку, цього можна домогтися декількома шляхами: націоналізацією VAB Банку, його злиттям з держбанком або з приватним українським банком з подальшою підтримкою ліквідності з боку НБУ. Серед запропонованих варіантів також – злиття з банком “Фінансова ініціатива” з підтримкою Нацбанком і суттєвим вливанням капіталу з боку О.Бахматюка, а також рекапіталізація VAB Банку О.Бахматюк шляхом вливання додаткового капіталу та погашення всіх кредитів, наданих пов’язаним особам з подальшою підтримкою з боку НБУ.
В Clifford Chance уточнюють, що станом на ранок 8 грудня відповіді на датований 3 грудня лист ще не надійшли.
У свою чергу, екс-глава правління VAB Банку Денис Мальцев підкреслив агентству “Інтерфакс-Україна”, що основний акціонер і менеджмент повністю підтримують відновлення вартості для власників облігацій. “Як раніше, так і нині ми завжди пропонували рішення, які відповідають згаданим в даному листі Clifford Chance. Зокрема, в жовтні основний акціонер запропонував докапіталізувати VAB Банк на 3,2 млрд грн або об’єднати активи та зобов’язання з державним банком. НБУ відхилив ці пропозиції і ввів тимчасову адміністрацію, взявши на себе повну відповідальність за ситуацію, що склалася “, – повідомив він.
“Менеджмент не допускав будь-яких порушень і повністю заперечує звинувачення такого роду”, – додав Д.Мальцев, який очолював банк з лютого 2012 року по середину листопада 2014 року.
Як повідомлялося, тимчасова адміністрація в VAB Банк введена з 21 листопада 2014 по 20 лютого 2015 року.
Станом на 1 листопада 2014 загальний обсяг вкладів 347,3 тис. фізичних осіб у банку становив 9,7 млрд грн, з яких 6,9 млрд грн – внески в межах гарантованої суми відшкодування. З них 3,7 млрд грн підлягають виплаті вкладникам протягом дії тимчасової адміністрації.
VAB Банк працює на фінансовому ринку України з 1992 року. На початок жовтня 2014 року по розміром активів займав 16-е місце (23,973 млрд грн) серед банків країни.
Найбільшим акціонером банку є О.Бахматюк (86,778%), який поклав відповідальність на погіршення ситуації в банку на Нацбанк України.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас