Грошовий обіг — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Грошовий обіг

Казна та Політика
372
Грошовий обіг – це рух грошей у внутрішньому обороті в готівковій і безготівковій формах, що обслуговує реалізацію товарів, а також нетоварні платежі та розрахунки у господарстві. Об’єктивною основою грошового обігу є товарне виробництво, при якому товарний світ поділяється на товар і гроші, породжуючи протиріччя між ними.
Грошовий обіг поділяється на дві сфери: готівкову і безготівкову. Готівково-грошовий обіг – це рух готівки в сфері обігу. Безготівковий обіг – це зміна залишків грошових коштів на банківських рахунках, яка відбувається в результаті виконання банком розпоряджень власника рахунку у вигляді чеків, пластикових карток, платіжних доручень, електронних засобів платежу, інших розрахункових документів.
Між готівково-грошовим і безготівковим обігом існує тісна і взаємна залежність: гроші постійно переходять з однієї сфери обігу в іншу, змінюючи форму готівкових грошових знаків на депозит в банку, і навпаки. Надходження безготівкових коштів на рахунки в банку – неодмінна умова для видачі грошей. Тому безготівковий оборот невіддільний від обігу готівкових грошей і утворює разом з ним єдиний грошовий оборот країни, в якому циркулюють єдині гроші одного найменування.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас